Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Den anställde kommer att arbeta som del av Molekylär Geriatrik vars verksam bedrivs vid Rudbecklaboratoriet och är nära knuten till den kliniska verksamheten vid Akademiska sjukhusets minnesmottagning. Fokusgruppen som den anställde kommer vara del av arbetar interdisciplinärt med stem celler och multiomics analyser som utgångspunkt. Vår forskning komplimenterar den större verksamhet vid avdelning för Molekylär Geriatrik, som huvudsakligen är inriktad mot terapi och diagnostik av neurodegenerativa sjukdomar. Vi samarbete med universitetsgrupper såväl i Sverige som internationellt, samt med olika läkemedelsföretag. Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Metabolismens roll i utveckling och åldrande och dess störningar i samband med sjukdomar och miljöförolämpningar är återigen ett populärt forskningsämne. Bakom detta ligger nya arbeten som visar tidigare okända eller ofta utelämnade roller som metabolism har på homeostas i det neurobiologiska systemet. Framsteg inom encellsanalys strategier av invecklade relationer mellan rumslig och tidsmässig kontroll av metaboliter, energiflöde och den roll som lokala mikromiljöer spelar i funktion av enskilda celler och de bredare nätverken.

I detta projekt kommer studenten att arbeta med karakterisering av metaboliska processer i komplexa mänskliga iPSC baserade 2D- och 3D-modeller (möjligt arbete även med djur), med hjälp av avancerade metaboliska/lipidomiska bedömningsverktyg, inklusive de som är tillämpliga för encellskarakterisering. Målet är att identifiera komponenter för metabolisk modulering av senescens, åldrande och neurologisk sjukdomsprogression. Ett stort fokus kommer att läggas på neurodegenerativa sjukdomar inklusive Alzheimers sjukdom.

Arbetsuppgifter
Doktorandanställningen avser egna studier på heltid under maximalt 4 år. Innehavare av doktorandanställning skall främst ägna sig åt egen forskarutbildning. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock normalt max 20 % av arbetstiden.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Kvalifikationskrav
Den sökande skall ha fullgjort högskoleutbildning på mastersnivå inom biomedicinar-, naturvetar-, apotekar-programmet eller motsvarande (motsvarande minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 på avancerad nivå). Stort vikt kommer läggas på kandidatens kompetens inom grundlig cellulär och molekylär biologi. 

Kunskap och experimentell erfarenhet inom molekylärbiologi, inklusive standard rekombinant DNA-teknik/kloning, transfektioner och transduktioner. Dessutom ska den sökande behärska följande metoder: HEK-cell odling, iPSC odling, DNA/RNA-isolering och analyser med qPCR, digital PCR.

Läs mer om utbildningen på forskarnivå, behörighetskrav och antagningsbestämmelser 

Önskvärt/meriterande i övrigt
Experimentell erfarenhet av genredigering med t.ex. CRISPR, extraktioner och HPLC analyser, samt patologisk/histologis provbearbetning är meriterande. Sökande har gärna erfarenhet av undervisning på individuell och gruppnivå. Erfarenhet av arbete med metabolism i neuronal sammanhang, och/eller neurala utveckling/åldrande och relaterade sjukdomar är också önskvärt. 

Ansökan
Ansökan skall skrivas på engelska och innehålla ett personligt brev där berör följande: kort beskrivning av dig själv samt anledningen till varför du vill gå en forskarutbildning, om du redan har någon erfarenhet av ämnet, eller tekniker du tror kan vara relevant nämn detta. Till dessa ska bifogas ditt CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och en lista på eventuella vetenskapliga publikationer. Vi ser gärna att du lämnar uppgifter om referenspersoner och/eller bifogar rekommendationsbrev.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Wojciech Michno, telefon: 018-4715060, e-post: wojciech.michno@scilifelab.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 28 augusti 2023, UFV-PA 2023/2906.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2906
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-08-14
Sista ansökningsdag 2023-08-28

Tillbaka till lediga jobb