Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper bedriver forskning och utbildning som sträcker sig från klimatåtgärder och naturresursförvaltning, till frågor om jordens inre och atmosfär. Vi arbetar i en spännande, expansiv, transdisciplinär internationell miljö (se www.geo.uu.se). Institutionens forskningsprogram ”Naturresurser och hållbar utveckling” syftar till att bygga kunskap om hur skydd och nyttjande av naturresurser på ett hållbart sätt, i skärningspunkten mellan naturliga och sociala system, där vetenskap och politik samverkar. I programmet ingår en enhet för Klimatledarskap (Climate Change Leadership, CCL), som i första hand studerar klimatstyrning utifrån transdisciplinära perspektiv, och som i allt högre grad studerar andra styrningsfrågor, bland annat om biologisk mångfald och andra ekosystemtjänster. Zennströms gästprofessur i klimatledarskap är också förlagd till CCL.

Den nuvarande doktorandtjänsten är placerad i Uppsala och inom CCL och programmet Naturresurser och hållbar utveckling. Fokus ligger på styrning och policy rörande biologisk mångfald och landskap.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
Doktorandtjänsten ingår i det nya forskningsprogrammet LANDPATHS (The multifunctional landscapes of the future: barriers and drivers for transformation pathways), som är finansierat av Naturvårdsverket åren 2022-2027 (se www.geo.uu. se/forskning/naturresurser-hållbar-utveckling/pågående-forskning/landvägar). Programmet syftar till att främja och utveckla kunskap om hållbara och integrerade metoder inom planering och förvaltning som rör biodiversitet och landskap. Doktoranden ska främst arbeta i delprojektet "Transformativ landskapsstyrning", som utforskar frågor om strategier och policy för biologisk mångfald och landskap i allmänhet, och mer specifikt om transformation inom skogs-, jordbruks-, hav och kust-, stads- eller fjällandskap. Samarbete kommer att ske med doktorander och seniora forskare i andra delprojekt inom LANDPATHS. Arbetet sträcker sig från policyrelaterade studier till deltagandeforskning med intressenter i Sverige. Doktoranden förväntas även bidra till att organisera och samordna aktiviteter där intressenter deltar, samt aktivt bidra till kommunikation och annan utåtriktad verksamhet.

Kvalifikationskrav
Den sökande ska ha en Masterexamen i miljövetenskap eller hållbar utveckling, inklusive en komponent av statsvetenskap eller liknande, och ska ha forskningsintressen relaterade till LANDPATHS, inklusive god förståelse för utmaningar och strategier rörande biologisk mångfald och landskap. En framgångsrik kandidat har goda kunskaper om och erfarenheter av styrning och policyfrågor, till exempel teorier om miljöstyrning, transformation eller politik och policyprocesser, eller policyutvärdering och policyanalys, metodik för framtidsstudier och transdisciplinärt arbete. Goda språkkunskaper i både svenska och engelska är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Färdigheter eller erfarenheter rörande offentligt beslutsfattande, civilsamhälle, transdisciplinära projekt, organisering av dialogprocesser, moderering av workshops, intervjuer och intervjumetoder, samt kommunikation är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett personligt brev på maximalt 2 sidor, som dels beskriver dina motiv för att söka doktorandtjänsten och hur du ser att du kan bidra till doktorandprojektet och LANDPATHS, dels redovisar hur du uppfyller kraven och eventuella övriga meriterande aspekter. Ansökan ska innehålla ett CV, kopior av obligatoriska tentor, din masteruppsats, eventuell ytterligare dokumentation som behövs för att visa att alla krav är uppfyllda, samt kontaktuppgifter till två referenspersoner. Irrelevant information ska undvikas.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2022-10-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Mikael Karlsson + 46 70 316 27 22; mikael.karlsson@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 30 september 2022, UFV-PA 2022/2899.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2022-10-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/2899
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-08-16
Sista ansökningsdag 2022-09-30

Tillbaka till lediga jobb