Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se.

Vi söker en kvalificerad och mycket motiverad kandidat som är villig att bedriva forskning och studier för en doktorsexamen inom området experimentell astropartikelfysik. Den framgångsrika kandidaten kommer att placeras i gruppen som deltar i IceCube Neutrino Observatory.

Forskningsområde
IceCube är det största neutrino-teleskopet i drift. Det består av 5160 optiska moduler som installerats på djup mellan 1450 och 2450 meter och som täcker en kubikkilometer av den mycket klara isen i Antarktis glaciär. IceCube detekterar neutriner med energier från några GeV upp till några PeV. Mer information finns på www.icecube.wisc.edu. IceCube-samarbetet planerar att öka storleken på den nuvarande detektorn för att öka känsligheten både för neutriner med hög och låg energi.

Som en enorm partikeldetektor som utsätts för ett flöde av högenergetiska neutriner som produceras i atmosfären eller som kommer från långt håll i universum kan IceCube användas för att ta upp många frågor inom partikelfysik, t.ex. för att söka efter mörk materia, nya partiklar,  kvantgravitationseffekter eller testa grundläggande fysikaliska lagar, t.ex. Lorentz invarians. Det konkreta forskningsprojektet kommer att överenskommas med den sökande bland flera möjliga ämnen, inklusive, men inte begränsat till, de som nämns ovan.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
En doktorandanställning finansieras för fyra år, som kan förlängas till högst fem år om tjänstgöring vid institutionen på högst 20 procent (vanligtvis undervisning) utförs. Utöver forskningsuppgifterna ska doktoranden under studiernas varaktighet uppfylla minst 40 kurspoäng.

Doktoranden förväntas aktivt delta i institutionens verksamhet. Som medlem i ett stort internationellt samarbete kommer doktoranden dessutom regelbundet att presentera sitt arbete vid möten och förväntas utföra en viss grad av servicearbete för kollaborationen under tjänstens varaktighet i form av uppgifter som inte direkt är relaterade till ämnet för sin avhandling.

Kvalifikationskrav
Den framgångsrika kandidaten ska ha ett intresse för att arbeta i gränsområdet mellan astrofysik och partikelfysik och ha en stark akademisk meritlista. Han/hon måste inneha en masterexamen (eller motsvarande) i fysik med inriktning på partikel- och/eller astropartikelfysik, eller kunna erhålla en sådan examen senast i slutet av augusti 2022.

Goda kommunikationsfärdigheter på engelska krävs.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Goda kunskaper i programmering och dataanalys samt tidigare erfarenhet av astrofysik och/eller partikelfysik är meriterande, liksom erfarenhet av eller intresse för tekniker för maskininlärning.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Ansökan
Ansökan ska innehålla följande:

  1. Ett introduktionsbrev med en kort redogörelse för forskningsintressen, en beskrivning av tidigare erfarenheter samt namn och kontaktuppgifter för upp till tre referenspersoner. Inga referensbrev krävs för närvarande.
  2. En meritförteckning.
  3. Kopior av examina och betygsintyg.
  4. En kopia av magisteruppsatsen (eller ett utkast till den om den inte är färdig vid ansökningstillfället).
  5. Kopior av publicerade artiklar eller annat relevant material i förekommande fall.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september 2022 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Carlos Pérez de los Heros, cph@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 13 maj 2022, UFV-PA 2022/1261.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/1261
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-04-07
Sista ansökningsdag 2022-05-13

Tillbaka till lediga jobb