Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är den näst största institutionen vid Uppsala universitet med mer cirka 400 anställda och 11 olika avdelningar, med sina lokaler i Ångströmlaboratoriet i Uppsala. En av institutionens avdelningar är FREIA-avdelningen, som driver ett laboratorium som utför forskning om och utveckling av framtida partikelacceleratorer, med särskilt fokus på den Europeiska Spallationskällan (ESS), högluminositetsuppgraderingen av LHC vid CERN, och frilektronlasrar och ultrasnabba elektrondiffraktionsinstrument (UED) i Uppsala.

Projektbeskrivning: För ESSnuSB-projektet vid ESS i Lund, vars syfte är att generera och detektera neutrinooscillationer med användning av en unikt intensiv neutrinostråle, krävs en ackumulatorring för protoner. Neutrinostrålen skall genereras med användning av ESS’ 2.5 GeV 5 MW linjäraccelerator, ackumulatorringen och ett neutrinosstrålmål. Ändamålet med ackumulatorringen, som planeras vara ca 400 m i omkrets, är att injicera den 3 ms långa pulsen från ESS-acceleratorn under många varv och sedan extrahera den under ett varv för att på så sätt få en strålpuls som bara är 1.3 µs lång, vilket krävs för neutrinomätningarna.  

Arbetsuppgifter: Anställningen omfattar design, simuleringen och analys av ackumulatorringens funktion samt planeringsarbete i samarbete med industriföretag och ESS. Designprojektet är redan väl framskridet och det beräknas återstå ett år av ytterligare arbete särskilt av detaljerad design av ackumulatorringens kollimatorer, av användningen av en laser för att avlägsna de två elektronerna hos de H-- joner som skall injiceras i ackumulatorringen från acceleratorn, av mekanisk design i samarbete med industrin av ackumulatorringens magneter, kollimatorer och vakuumrör samt av planering av hur ackumulatorringen skall installeras under jord på ESS-området i Lund.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen eller motsvarande kvalifikationer, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom acceleratorfysik. Kunskap om design av ackumulatorringar med användning av design- och simuleringsverktyg för beräkning av stråldynamik är ett krav. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper såsom självständighet. Kandidaten ska ha mycket bra förmåga att uttrycka sig på engelska, i såväl tal som i skrift.

Meriterande: Tidigare erfarenheter av design av ackumulatorringar för protoner och H-- joner med användning av design- och simuleringsverktyg är särskilt meriterande.

Instruktioner för ansökan: Ansökan ska innehålla 1) ett brev på max 1 A4 som beskriver dig själv, dina forskningsintressen, varför du vill ha tjänsten och varför just du är lämplig för tjänsten, 2) ditt CV, 3) en kort beskrivning av din utbildning och tidigare forskningserfarenhet, 4) namn och kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (e-postadress och telefonnummer) och 5) relevanta publikationer.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-03-12 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-03-11.

Anställningens omfattning: 100%.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Tord Ekelöf, Tord.Ekelof@pysics.uu.se mobil 070 4250210.

Välkommen med din ansökan senast den 12 februari 2021, UFV-PA 2021/296.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20210312
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/296
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-01-28
Sista ansökningsdag 2021-02-12

Tillbaka till lediga jobb