Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM)

Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM) vid Uppsala Universitet utgör en bred internationell miljö för forskning och undervisning. Institutionens forskning bedrivs inom tre samverkande och delvis integrerade sektioner; cancer, infektioner och immunitet samt genetik och genomik. En närmare beskrivning finns på http://www.imbim.uu.se/forskningsomraden/.

Beskrivning av ämnesområdet: Anställningen som biträdande universitetslektor är placerad vid sektionen för genetik och genomik. IMBIM avser att förstärka translationella forskningsspår med humanmedicinsk inriktning och med fokus på experimentella metoder baserade på jämförande populationsgenomiska data. Övergripande teman är genetisk variation och molekylära mekanismer vid humana sjukdomstillstånd. Ämnet förväntas även överbrygga till den forskning som bedrivs vid institutionens två andra sektioner.

Arbetsuppgifter: Anställningen innefattar forskning, undervisning och administration. I arbetet ingår att bedriva forskning med en stark experimentell bas som förstärker och kompletterar institutionens pågående forskning inom ämnesområdet. Ansvar för utveckling och genomförande av undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå inom såväl det egna som närliggande forskningsområden ingår. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration. Administrativa arbetsuppgifter samt interna och externa förtroendeuppdrag kan förekomma. Det ingår även att följa utvecklingen inom det egna ämnet och samhällsutvecklingen i övrigt. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet vad gäller vetenskaplig och pedagogisk skicklighet.

Anställningsperiod: En anställning som biträdande universitetslektor är en sexårig meriteringsanställning. Om det finns särskilda skäl kan anställningen dock förnyas. En biträdande universitetslektor kan ansöka om och prövas för befordran. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav: Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är enligt 4 kap. § 4a högskoleförordningen den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Enligt 5 § Anställningsordning för Uppsala universitet (AO) gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom meriter inom utbildning och undervisning. En förutsättning för att pedagogisk skicklighet ska anses föreligga är genomgången, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning omfattande minst fem veckor, eller motsvarande kunskaper.

Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de två första anställningsåren. Se 23 och 38 §§ AO.

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och på engelska. Om särskilda skäl föreligger kan den som inte har förmåga att undervisa på svenska förutsättas erhålla denna förmåga inom två år.

Bedömningsgrunder: Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas främst vid vetenskaplig skicklighet, och därefter vid pedagogisk skicklighet. Särskild vikt kommer att fästas vid den sökandes förutsättningar att bidra till utveckling av såväl forskning som utbildning.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter som visar sökandens möjligheter att starkt kunna bidra till utvecklingen av translationell forskning inom experimentell medicinsk genomik vid IMBIM. Utöver detta kommer stor vikt läggas vid förutsättningar till samverkan med institutionens övriga forskning för att fördjupa förståelsen av molekylära, cellulära och immunologiska mekanismer vid degenerativa, infektiösa och maligna sjukdomar hos människa. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning kommer att tillmätas betydelse. Då anställning som biträdande universitetslektor är en meriteringsanställning med möjlighet till befordran till lektor inom fyra år är dokumenterad förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning av särskild vikt. Förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, samt att interagera både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället kommer också att tillmätas betydelse. Se även 21 § AO. Se även 11 § Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB).

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning ska tillmätas betydelse. Förmåga att anknyta undervisningen till aktuell forskning kommer att tillmätas betydelse och då IMBIM:s undervisningsuppdrag omfattar undervisning vid medicinska fakultetens utbildningsprogram så kommer läkarexamen och forskarutbildning med fokus på medicinska frågeställningar att vara särskilt meriterande. Se 23 § AO. Se även 12 § RB.

Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Se även 29 § AO. Se även 13 § RB.

Enligt 40 § AO bör vid anställning av biträdande universitetslektor särskild vikt fästas vid den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning.

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten. Personlig lämplighet kommer att tillmätas betydelse. Se 4 § AO.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. Personlig lämplighet kommer att tillmätas betydelse. Personliga förhållanden (t ex föräldraledighet) som vid meritvärderingen kan räknas den sökande till godo bör anges i samband med redogörelsen för meriter och erfarenheter.

Sökandes föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn eller liknande, kommer att beaktas som meriterande arbetslivserfarenhet.

Ansökan består av: Personligt brev (1 sida), CV, kortfattad skriftlig redogörelse för vetenskaplig, pedagogisk och administrativ verksamhet, forskningsplan (1-2 sidor), förteckning över vetenskapliga och pedagogiska arbeten, examensbevis för doktorsexamen, övriga handlingar som åberopas i ansökan, artiklar i fulltext (högst 10).

Riktlinjer och bedömningsgrunder

För instruktioner gällande ansökan till läraranställningar se: Meritportföljer. Regler och riktlinjer

Anställningsordning vid Uppsala universitet

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Snarast eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Visstidsanställning längre än 6 månader.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: prefekt, professor Catharina Svensson, catharina.svensson@imbim.uu.se, tel: 070-425 03 85.

Välkommen med din ansökan, som bör vara skriven på engelska, senast den 21 december 2020, UFV-PA 2020/4496.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4496
Kontakt
  • Catharina Svensson, +46 704250385
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2020-12-03
Sista ansökningsdag 2020-12-21

Tillbaka till lediga jobb