Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi inbjuder ansökningar om anställning som forskare för att arbeta med acceleratorfysik. Institutionen är den näst största avdelningen vid Uppsala universitet med mer än 360 anställda och 11 olika avdelningar och ligger vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala. Avdelningen är värd för FREIA-laboratoriet, där forskning kring framtida partikelacceleratorer utförs, med särskilt fokus på den Europeiska Spallationskällan (ESS), högluminositetsuppgraderingen av LHC (HighLumi LHC) vid CERN och utvecklingen av frilektronlasrar i Sverige.

Kandidaten erbjuds möjligheter att arbeta i ett spännande modernt forskningsområde och kommer att ha möjligheter att ingå i och samarbeta med ledande experimentella och teoretiska grupper lokalt och globalt.

Beskrivning av ämnesområdet: Kandidaten kommer att, tillsammans andra medarbetare vid FREIA-laboratoriet, arbeta med utformningen och utvecklingen av den protonackumulatorring som krävs för en framtida uppgradering av ESS. Denna uppgradering skall möjliggöra produktion av en neutrinostråle av hög intensitet för ESSnuSB-projektet, som syftar till att med precision mäta det leptonska CP-brottet. Ackumulatorringen kommer att användas för att komprimera ESS linac-pulser vilket krävs för att nytt dedicerat strålmål för neutrino-produktionen skall kunna användas. Målet är att utveckla en ackumulatorring att installeras på ESS-området, som skall få rum på det begränsade utrymme på som står till förfogande på ESS-området, som skall kunna anslutas till de andra anläggningar som ingår samt som skall möjliggöra maximal strålintensitet vid extraktion och begränsade strålförluster. Allt detta för att minimera bakgrundsstrålningen, för att maximera intensiteten i den protonstråle som träffar strålmålet och för att minimera kostnaderna för ackumulatorn.

Arbetsbeskrivning: Design av ackumulatorringen, särskilt strål-injektionen och kollimator-systemet. Uppgiften kommer att vara att med hjälp av numeriska simuleringar och beräkningar studera injektionsscheman för att minimera strålförlusten vid injektionen och utforma kollimator-systemet med hög effektivitet för att lokalisera den kontrollerade strålförlusten. Dessutom förväntas bidrag till andra delar av projektet, till exempel till utvecklingen av en överförings-strållinje och av systemet för snabb strålextraktion från ackumulatorringen. Regelbundna presentationer av de olika utvecklingsstegen kommer att behöva ges för specialister inom olika ämnen, i Uppsala och på andra laboratorier. 

Förutsättningar: Den sökande måste vid anställningens början ha en doktorsexamen i fysik eller ett närliggande område och ha erfarenhet av protonsynkrotroners acceleratorfysik och stråldynamik. Hög förmåga att utföra forskning ska dokumenteras genom publikationer i referi-granskade tidskrifter och / eller av presentationer vid viktiga konferenser inom acceleratorområdet. En gedigen kunskap om spårberäkningar för laddade partiklar och stråloptik är ett krav. Vi letar efter en kandidat med ett starkt intresse för akademisk forskning, som är intresserad av att samarbeta och utbyta kompetenser med andra acceleratorfysikcentra i Europa och som är villiga att resa för att möjliggöra detta. God muntlig och skriftlig förmåga i engelska krävs, samt kapacitet att arbeta både självständigt och i team. Kandidaten ska ta ansvar för projektet, eventuellt hjälpa till med studenters handledning och utbildning, vara innovativt och ha ett genuint intresse för fysik och teknik.

Ansökningen ska lämnas in på engelska eller svenska och ska innehålla en kort beskrivning av forskningsintressen och relevant erfarenhet, CV, kopior av intyg och examensbevis, förteckning över publikationer och andra dokument som den sökande vill hänvisa till. Vi ber att du tydligt identifierar dina mest betydelsefulla publikationer samt tillhandahåller namn och kontaktinformation för minst två referenspersoner och / eller bifogar rekommendationsbrev.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-02-03 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning 12 månader.

Anställningens omfattning: 100 %

För ytterligare information om positionen, vänligen kontakta:

Maja Olvegård, maja.olvegaard@physics.uu.se + 46-18-471 3864.

Roger Ruber, roger.ruber@physics.uu.se + 46-18-471 7710.

Tord Ekelof, Tord.Ekelof@physics.uu.se +46 70 42 50 210.

Välkommen med din ansökan senast den 2 januari 2020, UFV-PA 2019/4451.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20200203
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4451
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-12-16
Sista ansökningsdag 2020-01-02

Tillbaka till lediga jobb