Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för teknikvetenskaper är en av de största vid Uppsala universitet och bedriver forskning inom en rad olika teknikämnen. Institutionen har cirka 360 medarbetare och har sin verksamhet vid Ångströmlaboratoriet samt Campus Gotland. Tjänsten är vid Avdelningen för Fasta tillståndets fysik, Ångströmlaboratoriet.

3 månaders tidsbegränsad anställning 100 % 2019-10-01—2019-12-31.

På Avdelningen för fasta tillståndets fysik arbetar vi både med grundläggande och tillämpad forskning. Företrädesvis undersöker vi fysikaliska och kemiska egenskaper hos nanomaterial och nya material som kan användas som tunna filmer för spinntronik tillämpningar, smarta fönster, gassensorer, fotokatalytiska beläggningar, magnetiska nanopartiklar i bioassays eller för att skapa nya magnetiska material för grön energiteknologi.

Projektet fokuserar på magnetiska material som kan förbättra dagens spinntronik. Material som kommer att undersökas är ferro- och antiferromagnetiska material som kan deponeras som tunna filmer på kända halvledarmaterial. I projektet siktar vi på att förstå bakomliggande mekanismer för dämpning av spinnvågor och generering av spinnströmmar i magnetiska heterostrukturer. Dessutom kommer vi att bidra till utveckling av THz-spinntronik genom att studera spinndynamik i antiferromagnetiska filmer.

Arbetsuppgifter: Forskning på tunna filmer av magnetiska Heusler föreningar och deras användning i spinntroniktillämpningar.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen inom fasta tillståndets fysik eller motsv med inriktning tunna magnetiska filmer av magnetiska Heusler föreningar och deras användning i spinntroniktillämpningar.

Goda experimentella färdigheter inom tunnfilmsdeponering av halvmetalliska magnetiska material, speciellt magnetiska Heusler föreningar, krävs. Vidare förutsätter tjänsten goda experimentella färdigheter när det gäller studier av spinndynamik och spinnströmmar i magnetiska heterostrukturer.

Mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter inom engelska är ett krav.

Personliga egenskaper, som förmåga att leda och driva projekt och samtidigt kunna interagera med andra forskare är mycket viktiga. Sökanden måste vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2019-10-01. 

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2019-12-31.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Peter Svedlindh, peter.svedlindh@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 17 juli 2019, UFV-PA 2019/2443.

Anställningsform Visstidsanställning kortare än 3 månader
Anställningen avslutas 2019-12-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-10-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/2443
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2019-07-03
Sista ansökningsdag 2019-07-17

Tillbaka till lediga jobb