Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se www.geo.uu.se 

Geofysikenheten: vid institutionen för geovetenskaper består idag av ca 50 personer, varav ca. 20 doktorander. Idag driver enheten forskningsprojekt som berör den Baltiska sköldens storskaliga struktur, urban geofysik, innovativa metoder (mjukvara och hårdvara) för djup mineralprospektering, geologisk lagring, vetenskaplig borrning, jordbävningsseismologi, utveckling av instrument, mjukvara för databearbetning och numerisk modellering av elektormagnetiska och seismiska data för ytnära och djupa strukturer. Enheten har ett 600-kanalers (kabel och 1c/3c trådlöst) seismiskt insamlingssystem, en modern 120-3C seismisk landstreamer, och utvecklar och tillämpar moderna bearbetnings och visualiseringsalgoritmer.

Mer information om geofysikenheten finns på www.geo.uu.se/forskning/geofysik/.

Arbetsuppgifter Doktorandens uppgifter kommer bestå av forskning inom en serie planerade projekt både i och utanför Sverige. Dessa projekt är sponsrade av både industri och forskningsorganisationer, i huvudsak H2020 sponsrade Smart Exploration projektet (www.smartexploration.eu). En viktig komponent i det projektet är 3D seismisk analys av mineralfyndigheter och omgivande bergrundsgstrukturer, data processering samt utveckling av utrustning för datainsamling (källor och mottagare). Doktoranden kommer arbeta i ett team av experter från olika länder. I förlängningen väntas även doktoranden arbeta med flerkomponents seismiskt data från ytnära geologiska strukturer.

Kvalifikationskrav Vi söker en motiverad kandidat med stort intresse för forskning som innehar akademisk magister/master- eller ingenjörsexamen, eller motsvarande inom geofysik, geologi, fysik, geovetenskap eller liknande (formellt krävs fyra år av universitetetsstudier varav minst ett år på avancerad nivå). Erfarenhet av seismiskt fältarbete, seismisk dataprocessering, programmering samt Linux/Unix erfarenhet är viktigt och kommer anses meriterande. Den sökande skall kunna tala och skriva på engelska på avancerad nivå. Eftersom arbetet delvis består av arbete i fält skall den sökande vara villig att arbeta utomhus periodvis med datainsamling själv eller tillsammans med andra.

Körkort anses meriterande.

Doktorandanställningen är fyra år och kan inkludera upp till 20% assistenttjänstgöring inom forskning, fältarbete och utbildning. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer regler.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2019-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Alireza Malehmir, professor 018-4712335 e-post alireza.malehmir@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast 15 augusti 2019, UFV-PA 2019/2204.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/2204
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-06-24
Sista ansökningsdag 2019-08-15

Tillbaka till lediga jobb