Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper - LUVAL

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se eller besök oss på www.facebook.com/geouppsalauniversity/.

Beskrivning:
Forskningsprogrammet Luft-, vatten- och landskapslära (LUVAL) bedriver forskning och undervisning företrädelsevis inom ämnena hydrologi, meteorologi, miljöanalys och naturgeografi. För mer information se: www.geo.uu.se/forskning/luval/

Vi söker nu en forskare för halvtidsanställning inom fjärranalys med specialisering inom snövattenevivalentanalys mellan 190601 - 190930. Projektet SNODDAS - Snödistribution och data assimilering för bättre vårflodsprognoser och hållbarare reglering av vattenkraftsmagasin, har bidrag från Energimyndighetens utlysning Hållbar vattenkraft (Proj.nr 46424-1) och är ett samarbete mellan SMHI, Uppsala universitet och företrädare för vattenkraftbranschen.

Arbetsuppgifter:
Forskningen inom projektet omfattar användning av fjärranalytiska data för att få fram distribuerat snövattenvärde i avrinningsområden till vattenkraftsdammar. Arbetet strävar till förbättrade prognoser av snövattenvärden uppströms kraftverksdammar för att underlätta prognoser av tillrinning till kraftdammar och på så sätt underlätta de operationella villkoren för vattenkraftsbranschen. Arbetet innebär metodutveckling av användandet av satellitburen mikrovågsdata i kombination med optiska produkter för att erhålla snövattenvärden i hög upplösning.

Kvalifikationskrav:
Doktorsexamen i tillämpad matematik eller närliggande områden med fjärranalytisk inriktning. Den sökande ska behärska engelska i både skrift och tal. Gedigen erfarenhet av att skapa algoritmer för processering av rådata från satellitburna optiska och mikrovågsbaserade plattformar, och extraherande av snövattenekvivalenter, samt erfarenheter av snöhydrologi. Kunskap och erfarenhet av fjärranalys av snötäcken kring optiska sensorer och  mikrovågsdata är nödvändigt.  

Önskvärt/meriterande i övrigt:
Kunskap att ta fram snötäckets egenskaper ur satellitdata är meriterande.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten och lika villkorsfrågor är viktiga för oss vid institutionen för geovetenskaper. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2019-06-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning om fyra månader.

Anställningens omfattning: 50%. 

Upplysningar om anställningen lämnas av:

  • Veijo Pohjola, professor. E-post: veijo.pohjola@geo.uu.se,  tel. 018-471 2509. För mer information och relevanta publikationer hänvisas till forskningsgruppen Is, klimat och miljös (ICE) hemsida: www.geo.uu.se/forskning/luval/is-klimat/

Välkommen med din ansökan senast den 4 april 2019, UFV-PA 2019/932.

Anställningsform Visstidsanställning 3-6 månader
Anställningen avslutas 2019-09-30
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2019-06-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/932
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-03-21
Sista ansökningsdag 2019-04-04

Tillbaka till lediga jobb