Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor, elfordon och industriell robotteknik, industriell IoT, 6G kommunikation och trådlösa sensornät men även forskning och utbildning inom Life Science, hälsoteknik, smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 160 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsolösningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för elektricitetslära, vid institutionen för Elektroteknik. Du kommer att vara en del av forskargruppen inom det snabbt växande forsknings- och utbildningsområdet industriell robotteknik. Här hittar du en trevlig arbetsmiljö, gedigna labbmiljöer och starka forskningsprojekt. Forskargruppen samverkar med såväl andra forskargrupper nationellt och internationellt som med industripartners såsom ABB Robotics Sandvik Coromant och Polestar Performance. Vi ser fram emot din ansökan. Var med och forma framtidens industri med oss!

Beskrivning av anställningens ämnesområde:

Vårt samhälle står inför stora utmaningar om vi ska möta de globala hållbarhetsmålen. Elektrifiering är avgörande. En ökad och mer mångfacetterad efterfrågan av elektriska maskiner ökar i sin tur behovet av nya, flexibla och effektiva såväl produktions- som återvinningsmetoder. Den omfattande och snabba teknologiska utveckling, med digitalisering, uppkoppling och nu även AI – ofta refererad till som Industri 4.0 – som svept över industrin under ett drygt årtionde ger nya tekniska förutsättningar för sådana lösningar. Samtidigt växer ett parallellt fokus på människans roll, hållbarhet och uthållighet – ofta refererat till som Industri 5.0 – fram allt tydligare. Klokt nyttjat kan dessa industriella revolutioner kombineras i projekt som exempelvis nyttjar ny teknologi för innovativa och kollaborativa lösningar kopplade till cirkularitet.

Forskningsområdet industriell robotteknik vid Uppsala universitet är i en expansiv fas med nya projekt, möjligheter och samarbeten kopplat till vårt fokus på hållbara lösningar, förnybar energi och elfordon. Vi utvecklar nya innovativa, smarta och högflexibla lösningar för robotiserad montering, testning och återvinning av elektriska maskiner och batterier. Våra främsta och till stor del unika styrkor är den kombinerade breda och djupa expertis med relevans för området som finns inom vår institution, vår tydliga och direkta koppling mellan smart robotik och konkreta, hållbara applikationer, och ett starkt fokus på att effektiv virtuell utveckling ska valideras genom praktiska experiment med fullskalig industriell utrustning.

Utbildningsområdet industriell robotteknik växer mycket snabbt. Varje år går över 400 ingenjörsstudenter genom laborationer med de tio fullstora industrirobotar som finns i våra tre robotlabb, vilket här motsvarar en tiofaldig ökning i omfattning på mindre än tio år. Samtidigt fortsätter efterfrågan av såväl industriell kompetens som universitetskurser att öka. Detta innebär ett stort behov av lärare som kan undervisa och handleda på alla akademiska nivåer inom ämnesområdet, framförallt inom kurser på grundnivå och avancerad nivå. Sökande till tjänsten förväntas ha gedigen erfarenhet med dokumenterat framgångsrikt utfall av att ta ansvar för undervisning inom och utveckling av projekt- och labbfokuserade undervisningsmoment där digital och fysisk teknik kombineras. Speciellt praktiska moment med industriell automationsutrustning, gärna via applikationer med tydlig forskningsanknytning kopplat till ämnesområdet.

Arbetsuppgifter

  • Undervisning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration. Huvuduppgiften inom anställningen kommer vara att ansvara för, genomföra, examinera och driva utvecklingen av projektbaserade och labbintensiva kurser och kursmoment inom grundutbildningen. Undervisningen består till stor del av att ta steget från teori till handledning av praktiska laborationer med programmering (ABB ARLA/RAPID, URScript) av fysisk automationsutrustning, verktyg och sensorer, samt simulering och emulering (ABB Robotstudio, Simumatik, Codesys) av industrirobotar och PLC för olika studentgrupper. Ämnesgranskning och handledning av examensarbeten inom ämnesområdet ingår också.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.
  • Anställningen kommer att innefatta ansvar för kontakt med och bokning av externa studiebesök och gästföreläsningar från industripartners, samt representation i form av visning och presentation av vår verksamhet inom ämnesområdet. Anställningen kan komma att innefatta ansvar för labbhandledare och amanuenser som involveras i undervisningen.
  • En viktig del av anställningen kommer vara att ansvara för drift, underhåll och utveckling av de robotlabb som finns på avdelningen, avseende för såväl undervisning som forskning. Kopplat till detta ingår också i anställningen att delta i och bidra till den forskning som bedrivs inom ämnesområdet.

Behörighetskrav:

  • Examen med ämnesfördjupning från högskoleutbildning inom elektroteknik, maskinteknik, robotteknik, teknisk fysik eller motsvarande.
  • Pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och ämnesfördjupningen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under det första anställningsåret.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska om inte särskilda skäl föreligger.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl innefattar ansvarstagande, hängivenhet och stark förmåga att omsätta teori i praktik, samt mycket god samarbets- och kommunikationsförmåga avseende kollegor och studenter.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl dokumenterad ämnesfördjupning som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den pedagogiska skickligheten.

Ämnesfördjupning kan avse avlagd examen på forskarnivå. Förutom akademisk meritering kan även erfarenhet från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling, beaktas.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid undervisning inom anställningens ämnesområde och arbetsuppgifter enligt ovan. Erfarenhet från laborativ undervisning är ett krav. Praktisk och experimentell skicklighet avseende handhavande av och utveckling med industriell automationsutrustning är mycket betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas mycket stor vikt. Erfarenhet av pedagogisk utveckling, speciellt med tillhörande vetenskaplig publicering, är meriterande.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Karin Thomas, karin.thomas@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 1 september, 2025, UFV-PA 2025/1263.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/1263
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-07-21
Sista ansökningsdag 2025-09-01
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb