Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Forskningsingenjör inom området transmissionselektronmikroskopiska undersökningar med elektrontomografi och elektronenergiförlustspektroskopi

Tidsbegränsad deltidsanställning, 20%, 2023-07-01—2024-06-30

Avdelningen för tillämpad materialvetenskap är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. Forskningen på avdelningen består till den största delen av experimentella aktiviteter och är indelad i fyra forskargrupper: Elektronmikroskopi och nanoteknik, Material i medicin, Tribomaterial och Diamantoptik.

Elektronmikroskopigruppen har utvecklat tekniker för att analysera energimaterial, mjuka material och material för medicinska tillämpningar med målet att korrelera den lokala och elektroniska strukturen samt den kemiska kompositionen med materialets egenskaper. Gruppen har en specialisering inom transmissionselektronmikroskopiska (TEM) undersökningar med elektrontomografi och elektronenergiförlustspektroskopi. Simulations- och statistiska metoder används för att interpretera och evaluera experimentella data.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

 

Projektbeskrivning: ARTEMI är en nationell forskningsinfrastruktur för avancerad elektronmikroskopi, som utsetts av Vetenskapsrådet (VR). En samordnad utveckling av elektronmikroskopi i Sverige uppnås genom att sex kompletterande noder, vid sex partneruniversitet, förenas till en nationell infrastruktur, ARTEMI, som är inriktad på materialvetenskap och materialteknik, fasta tillståndets fysik, oorganisk kemi, nanovetenskap och angränsande discipliner samt relaterade tvärvetenskapliga områden.

ARTEMI omfattar de viktigaste materialfokuserade noderna vid CTH, KTH, LiU (samordning), LU, SU och UU, var och en med en internationellt ledande profil när det gäller kompetens och instrumentering. Genom gemensamma och optimerade insatser i forskningsmoduler kan ARTEMI utveckla mikroskopi gemensamt och erbjuda avancerade metoder med stor genomslagskraft till forskarsamhället, inom den akademiska världen och industrin, i Sverige och internationellt. För mer information se www.artemi.se

Arbetsuppgifter: Arbetsuppgifterna inom forskningsprojektet ovan innebär att planera och utföra transmissionselektronmikroskopiska (TEM) undersökningar på uppdrag inom ARTEMIS.

Kvalifikationskrav: Master eller civilingenjörsexamen med studier i teknisk fysik, materialvetenskap, eller motsvarande. Vi kräver flerårig kunskap och kompetens inom forskning med TEM och även kompetens och erfarenhet av elektronenergi­förlust­spektroskopi (EELS) och elektrontomografi.

Vi kräver goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt:

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och du måste vara självgående, ha förmåga att leda och driva mindre projekt och kunna samarbeta med andra forskare. Det är viktigt att du är pedagogisk, strukturerad och att du kan arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Instruktioner för ansökan:

Din ansökan ska innehålla:

  • Ett kort brev som beskriver dig själv och varför du anser dig själv vara lämpad för denna tjänst
  • CV (max. 2 sidor)
  • En vidimerad kopia av din master eller civilingenjörsexamen och dina kursbetyg
  • Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är 20 %. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Klaus Leifer (klaus.leifer@angstrom.uu.se)  

Välkommen med din ansökan senast den 22 juni 2023, UFV-PA 2023/1584

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde Snarast eller enl överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 20
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1584
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-08
Sista ansökningsdag 2023-06-22

Wróć do ofert pracy