Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 250 anställda och omsätter 250 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet 

Arbetsuppgifter
Vi söker en doktorand inom programmet för oorganisk kemi. Forskningen fokuserar på nya nanolaminamaterial. Dessa kommer att framställas och studeras både som bulka material genom högtemperatursyntes och som tunnfilmsmaterial från gasfasen. De syntetiserade materialen kommer att karakteriseras med röntgen och neutrondiffraktion, mikroskopi (SEM och TEM) samt med olika spektroskopiska tekniker som fotoelektronspektroskopi (XPS) och Ramanspektroskopi. En viktig del av arbetet är att framställa två-dimensionella (2D) skikt av nanolaminatet genom kemisk etsning. I arbetet ingår också att på egen hand och i samverkan med andra forskargrupper modellera och karakterisera olika egenskaper hos de framställda materialen. Projektet syfte är att klarlägga sambandet mellan struktur, kemisk sammansättning och egenskaper.  Viss undervisning på materialrelaterade kurser vid institutionen kan ingå. 

Kvalifikationskrav
Sökande bör vara mycket motiverade och intresserade av forskning i materialkemi. En lämplig sökande har en masterexamen i Materialkemi, Materialfysik eller liknande. Projektet är mycket brett och sökande bör ha goda kunskaper och praktisk erfarenhet inom något eller några av de syntestekniker eller analystekniker som kommer att användas. Exempel är högtemperatursyntes, magnetronsputtering, kristallografi, diffraktion, elektronmikroskopi, elektronspektroskopi. Dokumenterade kunskaper i muntlig och skriftlig engelska krävs. Sökanden bör vilja arbeta i en internationell och tvärvetenskaplig forskningsmiljö, och bör ha social kompetens för att arbeta både i ett team och självständigt. Generella kvalifikationer är: 

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper
  • mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Stor vikt kommer också att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Kunskap om materialmodellering med t.ex DFT är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ulf Jansson, +46184713727, ulf.jansson@kemi.uu.se 

Välkommen med din ansökan senast den 16 januari 2023, UFV-PA 2022/5028.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/5028
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-20
Sista ansökningsdag 2023-01-16

Tillbaka till lediga jobb