Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. För mer information se www.iob.uu.se.

Tjänsten är placerad i Söderhälls forskargrupp (https://www.iob.uu.se/forskning/jamforande-fysiologi/soderhall-lab/) vid Institutionen för organismbiologi (Uppsala universitet). Vi studerar medfödda immunprocesser hos ryggradslösa djur främst kräftdjur och jämför dessa reaktioner med de som finns beskrivna hos högre djur. Det projekt som tjänsten avser innebär studier av kräftans blodkroppsbildande (hematopoietiska) organ som innehåller stamceller som utvecklar sig till flera olika typer av celler, som exempelvis immunförsvarsceller, men också celler som deltar i nybildning av nervceller och celler som reparerar skador i hjärnan.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet 

Arbetsuppgifter  
Kandidaten ska bedriva forskning på heltid inom ramen för forskargruppen projekt, främst innefattande studier av blodkroppsbildning och immunitet hos kräftdjur. Kandidaten ska ta ansvar för att forskningen håller hög kvalitet. Handledning av studenter kan förekomma och kandidaten förväntas att delta i forskargruppens gemensamma aktiviteter och även att ta ansvar för forskningens dokumentation och gemensam utrustning.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i Biologi med inriktning mot cellbiologi eller immunologi eller annat ämne som arbetsgivaren bedömer som likvärdigt. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Kandidaten ska ha gedigen erfarenhet av laborativt arbete med blodkroppar och/eller nervceller från kräftdjur eller andra leddjur, goda färdigheter inom fluorescensmikroskopi, samt omfattande erfarenhet av molekylärbiologiskt och/eller proteinkemiskt arbete. Eftersom forskningen bedrivs i en internationell miljö och vetenskapliga artiklar publiceras på engelska, är förmåga att kommunicera på engelska (i tal och skrift) på en hög nivå ett absolut krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av metoder för studier av mitofagi är meriterande, liksom erfarenhet av RNA-FISH och konfokalmikroskopi.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i minst två år och högst tre år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: : Irene Söderhäll, +46-18-4712817, irene.soderhall@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 13 februari 2023, UFV-PA 2022/4806

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4806
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-15
Sista ansökningsdag 2023-02-13

Tillbaka till lediga jobb