Uppsala universitet, Teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet, Tekniska sektionen, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, maskininlärning och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 140 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen for Signaler och system, vid institutionen för Elektroteknik. Här hittar du en trevlig arbetsmiljö med ett doktorandnätverk och en mängd spännande projekt. Avdelningen för Signaler och system samarbetar med svenska företag - offentliga och privata - och intressenter inom de olika forskningsområdena. Vi ser fram emot din ansökan. Var med och bygg framtiden tillsammans med oss!

Forskningsprojekt
Maskininlärning har blivit en viktig del i många moderna tjänster allt från mobiltelefoner till autonoma fordon eller framtidens elnät. För att förbättra de underliggande maskininlärningsmodellerna krävs det ofta att enheter delar data antingen med varandra eller med en central tjänst. Detta lyfter olika privacy- och cybersäkerhetsfrågor för att bevara användarnas integritet. I detta projekt kommer vi att undersöka hur dessa utmaningar kan lösas med hjälp av metoder som federated learning, differential privacy samt maskininlärning baserad på krypterad data.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter  
De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att genomföra tillämpad forskning och implementering av forskningsresultat. Arbetsuppgifterna är framför allt att utveckla nya säkra maskininlärningsmetoder baserad på homomorf kryptering samt deras implementering i Python och C/C++.

Kvalifikationskrav

 • Doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i datateknik, signalbehandling, reglerteknik eller motsvarande.
 • Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.
 • Kunskaper inom informationssäkerhet, kryptografi, och abstrakt algebra.
 • Kunskaper inom programmering inom Python och C/C++.
 • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.
 • God samarbets- och kommunkationsförmåga. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.
 • Kunskaper inom Bayesiansk inferens.

Instruktioner för ansökan
Ansök via länken nedan. Ansökan ska innehålla:

 • Ett personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter, samt en beskrivning av tidigare erfarenheter,
 • ditt CV,
 • publikationslista,
 • kopior på andra relevanta dokument.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år. Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Biträdande universitetslektor Roland Hostettler, e-mail: roland.hostettler@angstrom.uu.se, tel.: 018-471 3265 eller Professor Subhrakanti Dey, e-mail: subhrakanti.dey@angstrom.uu.se, tel.: 018-471 7059.

Välkommen med din ansökan senast den 28 februari 2023, UFV-PA  2023/437.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/437
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-02-01
Sista ansökningsdag 2023-02-28

Tillbaka till lediga jobb