Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering, digitalisering och hälsoteknik tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 6G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 160 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsolösningar vid Ångströmlabororiet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, institutionen för Elektroteknik. Anställningen gäller under två år.

Forskningsprojekt
Målet med projektet är att utföra elektrokemisk karakterisering av oljorna för att förstå typerna och koncentrationerna av olika joniska arter och att utveckla en modell som förklarar bulk- och gränssnittsladdningstransport. Projektet kommer att syfta till att först bygga en elektrokemisk uppställning för att studera ström-spänning (CV) beteendet hos transformatorolja och sedan karakterisera olika typer av oljor inklusive de biologiskt nedbrytbara oljorna. Ett särskilt fokus kommer att vara att förstå genereringen, beteendet och koncentrationen av olika joniska arter såsom redoxpar vid gränsytan mellan fast och vätska. Ett separat fokus för projektet är att karakterisera lipid nanostrukturer med hjälp av atomic force och fluorescensmikroskopi.

Arbetsuppgifter

  • Bygg en elektrokemisk uppställning och studera ström-spänning (CV) beteendet hos olika typer av transformatorolja.
  • Identifiera de joniska arterna som ansvarar för strömledning
  • Utveckla en modell för att förklara bulk- och gränssnittsladdningstransport
  • Karakterisera lipid nanostrukturer med hjälp av atomkraft och fluorescensmikroskopi

Kvalifikationskrav

  • Svensk doktorsexamen i kondenserad materiens fysik eller elektroteknik med inriktning mot halvledarkomponenter och elektronik, eller en utländsk examen som bedöms likvärdig med sådana examina.
  • Examen ska vara avklarad senast vid anställningsbeslutet. I första hand bör den som avlagt sin examen för högst tre år sedan komma i fråga. Vid beräkning av tidsramen på tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer m.m.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift. 

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Erfarenhet, med stöd av vetenskapliga publikationer, av elektrokemiska/ elektrokinetisk metoder och mikrotillverkning.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper såsom god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du ska vara målmedveten, strukturerad och kunna arbeta effektivt både enskilt och i grupp.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-02-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor Apurba Dev, apurba.dev@angstrom.uu.se. 

Välkommen med din ansökan senast den 27e december 2024, UFV-PA 2024/4322.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-02-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4322
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-11
Sista ansökningsdag 2024-12-27
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb