Uppsala universitet, Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik

Vill du arbeta med omställningen av energisystemet, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik består av tre avdelningar: Kvalitetsteknik, Industriell teknik samt Byggteknik och byggd miljö. Institutionen har drygt 100 anställda och har sin forskning och utbildning både vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och vid Campus Gotland. För mer information, se institutionens webbplats. Denna anställning kommer att vara placerad vid Avdelningen för industriell teknik i Uppsala.   

Industriell teknik är ett brett, tvärvetenskapligt ämne som spänner över flera delområden från organisation och ledning, innovation och entreprenörskap samt industriell och social marknadsföring inom teknik- och innovationsintensiva verksamheter över automation och optimering till maskinkonstruktion, produktion och produktionssystem. För mer information, se avdelningens webbplats

USER - Uppsala Smart Energy Research group – är i hög grad tvärvetenskaplig och kombinerar tillämpade och teoretiska, samt kvalitativa och kvantitativa, angreppssätt. Forskargruppen är involverad i omfattande samarbeten med näringslivet och andra lärosäten, bland annat inom de nätverk som det strategiska forskningsområdet STandUP for Energy och programmet Resistans och effekt – om smarta elnät för de många människorna omfattar. Fokus för forskningen är användares roll i omställningen till ett mer hållbart energisystem, ofta med ett särskilt fokus på smarta elnät, efterfrågeflexibilitet, styrmedel och flexibilitetsmarknader. För mer information, se forskargruppens webbplats: USER - Uppsala universitet (uu.se).

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna omfattar i huvudsak forskning och upp till 20 procent undervisning. Det innebär att du som en av de disputerade medlemmarna av USER bidrar till genomförandet och utvecklingen av den forskning och undervisning som bedrivs inom området användarnas roll i omställningen till ett hållbart energisystem. I arbetet ingår bland annat att

  • initiera, leda och bidra till samtliga steg i forskningsprocessen, inklusive ansökningar till externa finansiärer, planering och utformning av studier, formulering av forskningsfrågor, kvalitativ och kvantitativ datainsamling och analys samt författande av vetenskapliga artiklar och rapporter,
  • handleda studenter inom grundutbildningen,
  • bidra till utvecklingen av ämnesområdet via deltagande i interna och externa seminarier, workshops och konferenser samt
  • bidra till den administration som ovanstående innebär.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i industriell teknik eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i industriell teknik. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Erfarenhet av och kunskap om kvantitativa och tvärvetenskapliga forskningsmetoder samt goda kunskaper i statistiska metoder och programmering. En god förståelse för energisystemet, elmarknaden och dess aktörer samt mycket goda kunskaper i muntlig och skriftlig engelska och viss kunskap i muntlig och skriftlig svenska (B1 enligt Gemensam europeisk referensram för språk).

Önskvärt/meriterande i övrigt
Meriterande är kunskaper i R och/eller Python, maskininlärning och dataanalys samt matematiska/statistiska färdigheter. Det är även god muntlig och skriftlig kommunikations- och presentationsförmåga.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 3 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde snarast. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Cajsa Bartusch Kätting, +46(0)705274327, cajsa.bartusch@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 24 oktober 2024, UFV-PA 2024/3453.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3453
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-10-09
Sista ansökningsdag 2024-10-24
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb