Uppsala universitet, Institutionen för medicinsk cellbiologi

Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har över 110 anställda varav ungefär 25 är doktorander, 10 postdoktorer, och 40 forskare, lärare och professorer.

Tjänsteinnehavaren kommer att tillhöra prof. Anders Tengholms forskargrupp vid Institutionen för medicinsk cellbiologi inom Uppsala Diabetescentrum.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Forskargruppen studerar Langerhanska öarnas cellbiologi och fysiologi med inriktning mot inter- och intracellulära signaleringsprocesser som styr frisättningen av insulin, glukagon och somatostatin. Otillräckling insulinsekretion och störd glukagonsekretion är kännetecknande för diabetes men de underliggande mekanismerna är dåligt kända. Det aktuella projektet fokuserar på att definiera betydelsen av olika signaleringssteg i regleringen av a‑cellernas glukagonfrisättning med hjälp av fluorescerande biosensorer, mikroskopisk avbildning av levande celler och mätningar av hormonfrisättningens kinetik.

Kvalifikationskrav
Sökanden skall ha avlagt doktorsexamen i cellbiologi, fysiologi eller annat relevant ämne under den senaste 5-årsperioden. Färdigheter inom ö-fysiologi, inklusive isolering och perifusion av Langerhanska öar, samt immunanalyser av ö-hormonfrisättning är ett krav. Forskningsarbetet kommer att utföras i en grupp som arbetar med musmodeller och humana öar med molekylärbiologi och avancerade mikroskopitekniker. Den som anställs skall vara starkt motiverad och kunna driva projektet med stöd från gruppledaren och andra medlemmar i forskargruppen.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av fluorescensmikroskopi av levande celler är en stark fördel.

Ansökan
Ansökningarna skall innehålla ett följebrev, curriculum vitae, publikationslista och minst två referenser.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Anders Tengholm, 018-471 44 81, anders.tengholm@mcb.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 9 december 2022, UFV-PA 2022/4410.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4410
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-11-25
Sista ansökningsdag 2022-12-09

Tillbaka till lediga jobb