Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 46.000 studenter, 7.300 anställda och en omsättning på 7,3 miljarder kronor.

Avdelningen för nanoteknologi och funktionella material är idag en del av Institutionen för teknikvetenskaper vid Uppsala universitet, se https://www.teknik.uu.se/. Från och med 2020-01-01 kommer Institutionen för teknikvetenskaper att delas i tre nya institutioner. Avdelningen för nanoteknologi och funktionella material kommer då att tillhöra Institutionen för materialvetenskap.

Arbetsuppgifter: Inom avdelningen för Nanoteknologi och Funktionella Material har vi under flera år utvecklat karbonatbaserade mesoporösa material såsom Upsalite och har utvecklat metoder för att påverka materialens egenskaper på ett önskvärt sätt.

Vi avser att starta ett nytt projekt inom additiv tillverkning av oorganiska mesoporösa material (syntes och karaktärisering) och använda dessa material vid additiv tillverkning. De tillverkade materialen kan få användning inom exempelvis läkemedelsindustrin, cleantech samt som absorptionsmaterial.

Arbetsuppgifterna innefattar syntes och karaktärisering av oorganiska mesoporösa material samt användande och utveckling av additiva tillverkningsmetoder. Användningen av additiv tillverkning kommer att kräva att doktoranden har visst intresse av mekanisk konstruktion samt elektronik. Vi söker en praktiskt lagd ingenjör för att utveckla material samt additiva processer.

Kvalifikationskrav: Magisterexamen inom kemiteknik, nanoteknologi eller motsvarande utbildning inom angränsande områden. Sökande bör ha ett starkt intresse inom materialkemi samt vara tekniskt intresserad. Erfarenhet av materialkaraktäriseringsmetoder såsom röntgendiffraktion, spektroskopi och mikroskopering samt av additiva tillverkningsprocesser är meriterande. 

Mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter inom engelska är ett krav.

Mycket god pedagogisk- och samarbetsförmåga är ett krav.

Personliga egenskaper, som förmåga att leda och driva projekt och samtidigt kunna interagera med andra forskare är mycket viktiga. Sökanden måste vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Ansökan: Ansökan ska innehålla en kort beskrivning av forskningsintressen och relevant erfarenhet, CV, publikationslista, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och andra relevanta dokument. Vi vill att du lämnar referensinformation eller bifogar en rekommendationsbrev.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Ken Welch ken.welch@angstrom.uu.se. 

Välkommen med din ansökan senast den 31 Januari 2020, UFV-PA 2019/4622.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4622
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-12-17
Sista ansökningsdag 2020-01-31

Tilbake til ledige stillinger