Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 140 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för Elektricitetslära, vid institutionen för Elektroteknik. Här hittar du en trevlig arbetsmiljö med ett doktorandnätverk och en mängd experimentella projekt. Avdelningen för Elektricitetslära samarbetar med svenska företag - offentliga och privata - och intressenter inom de olika forskningsområdena. Vi ser fram emot din ansökan. Var med och bygg framtiden tillsammans med oss!

Forskningsprojekt
Elektrifieringen av transportsektorn är avgörande för en framgångsrik omställning till ett fossilfritt samhälle. Kapacitetsbrist i elnätet hotar att bromsa omställningen mot ett mer hållbart energisystem.

Projektet syftar till att studera hur ökad efterfrågan på flexibilitet genom smarta laddning kan gynna de olika berörda aktörerna. Projektet syftar även till att undersöka tekniska möjligheter och utmaningar med smart laddning, med hjälp av tester och analyser i verklig miljö. Forskargruppen vid Uppsala universitet kommer att arbeta i nära samarbete med industripartnerna i detta projekt, så som, Volvo Cars och CEVT.

Projektet finansieras av Swedish Electromobility Centre (SEC), ett nationellt forskningscentrum för elektromobilitet, grundat av Energimyndigheten i samarbete med svensk fordonsindustri och akademin.

Forskargruppen vid Uppsala universitet har lång erfarenhet av forskning inom elektromobilitet och en har en stor laboratorieverksamhet. Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av dig och forskargruppen tillsammans. Du kommer att handledas av minst två handledare. Institutionen för elektroteknik erbjuder även ett lönetillägg utöver de lokala riktlinjerna för doktorander vid Uppsala universitet.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Arbetsuppgifter
Ur forskningsprojektets synvinkel kommer du, doktoranden tillsammans med forskargruppen att arbeta med utveckling av ett energiledningssystem (Energy Management System) genom simulering och analyser av smarta laddningsstrategier (inklusive V2G) vid Ångströmlaboratoriet, samt göra tester i ett parkering garage i Uppsala. Flexibilitetstjänster och kompensationsmekanism kommer också att undersökas.

En doktorands huvudsakliga uppgift är att ägna sig åt sin forskarutbildning, vilket innefattar både deltagande i forskningsprojekt och forskarutbildningskurser. Arbetsuppgifterna kan även omfatta undervisning och andra institutionsuppgifter i högst 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

  • Civilingenjörsexamen i elektroteknik, teknisk fysik och energisystem eller liknande.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift är ett krav; goda kunskaper i svenska är meriterande.
  • Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper som god samarbets- och kommunikationsförmåga med andra forskare. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.
  • Den sökandes erfarenhet av beräkningsverktyg som MATLAB och/eller Phyton kommer att beaktas under utvärderingen.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Valeria Castellucci, tel 018-471 7256, mail valeria.castellucci@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 5 december 2022, UFV-PA 2022/3199.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3199
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-11-23
Sista ansökningsdag 2022-12-05

Tillbaka till lediga jobb