Uppsala University, Department of Medicinal Chemistry

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har ca 85 medarbetare och här arbetar doktorander, lärare, forskare och administratörer nära varandra i en kreativ och öppen miljö. Mer information om institutionen finns på www.ilk.uu.se.

Beskrivning:

Forskningen i farmakognosi använder naturens kemi som en källa och inspiration till nya läkemedel. Vi söker nu en dedikerad postdoc som är intresserad av forskning med inriktning på peptid-naturprodukters kemi och biologi. Mer information om forskning som bedrivs av forskargruppen Farmakognosi där du kommer att vara verksam finns på http://www.ilk.uu.se/research-groups/fkog_en/.

Det aktuella projektet är inriktat mot bioaktiva peptider. Du kommer att jobba i ett forskningssamarbete med fokus på antimikrobiella peptider som nedbrytningsprodukt från strukturell vävnad samt deras antibiotiska och immunologiska egenskaper.

Arbetsuppgifter:

I arbetet ingår primärt forskning, med viss administration i begränsad omfattning.

Forskningsarbetet går ut på att studera bindvävens roll i immunförsvaret genom att framställa antimikrobiella peptider i nedbrytningsprocesser av bindväv. Peptidextraktioner från processad vävnad ska testas för aktivitet mot bakterier och svamp. Extraktens sammansättning ska kartläggas och aktiva peptider karaktäriseras. Verkningsmekanism, effekt på sårläkning och immunsvar, samt deras förmåga att oskadligöra bakteriella toxiner ska även beröras, delvis genom externa samarbeten. Som postdoc förväntas du arbeta självständigt och i nära samarbete med experter inom området.

Du kommer att ansvara för apparatur relevant för egen forskning och förväntas bidra aktivt till forskningsmiljön. Det finns möjlighet att handleda examensstudenter inom projektet.

Kvalifikationer: 

Vi söker dig som har goda förkunskaper i preparativ kromatografi och peptidsekvensering genom masspektrometri med tillhörande bioinformatiska redskap. Engelskakunskaper på vetenskaplig nivå förutsätts.

Du ska ha forskarutbildning inom relevant område (som t.ex. berör peptid- eller proteinkemi).

Behörig att anställas som postdoktor är den som avlagt doktorsexamen (PhD) inom relevant område, eller har en utländsk examen som bedöms motsvara relevant doktorsexamen, och som har avlagt examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, militärtjänst, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Vidare kommer stor vikt läggas vid personlig lämplighet, i synnerhet förmåga att arbeta självständigt och ta ansvar såväl som fungera i grupp genom att vara lyhörd och sprida kreativitet och positiv energi.

Önskvärt/meriterande: 

Erfarenhet av strukturbestämning med hjälp av NMR samt av peptidsyntes är meriterande. Även erfarenhet av extraktioner och mikrobiologiska tester är av värde.

Ansökan skall innehålla:

  • Personligt brev som berör lämplighet, intresse för positionen och forskningsintresse  
  • CV med publikationslista
  • Kontaktuppgifter till minst två referenspersoner (email och telefonnummer)
  • Examensbevis, samt annan relevant dokumentation

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas. 

Tillträde: Senast 2019-05-01 eller enligt önskemål.

Anställningsform: Visstidsanställning två år.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Docent Adam Strömstedt, adam.stromstedt@ilk.uu.se, tel 073-9414202 och prefekt Anders Karlén, e-post anders.karlen@ilk.uu.se, tel 018-471 4293.

Välkommen med din ansökan senast den 5 april 2019, UFV-PA 2019/560.

Anställningsform Tijdelijk dienstverband langer dan 6 maanden
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-05-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/560
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-02-25
Sista ansökningsdag 2019-04-05

Terug naar vacatures