Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 200 anställda och omsätter drygt 200 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom kandidat-, ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram.

Särskild ämnesbeskrivning: Institutionen för kemi-Ångström har under många år varit värd för en forskningsmiljö som har fokus på utvecklingen av material och deras tillämpningar. Forskningen är, som sådan, både grundläggande och tillämpad. Forskningen fokuserar på hur materialets egenskaper påverkas av kemisk sammansättning och kristallstruktur.

Arbetsuppgifter: Det primära målet för projektet är utvecklingen av avancerad termisk analysutrustning för in situ neutronspridning (t.ex diffraktion). Utrustningen kommer att byggas vid Uppsala universitet, uppdrag på ISIS neutron spallation source i Storbritannien och så småningom genomföras på DREAM instrumentet på ESS. Anställning kommer därför vara vid Uppsala universitet men med regelbundna resor till ISIS för att utföra testexperiment.

Den anställda kommer att arbeta tillsammans med Rubotherm och medarbetare vid HZB i Tyskland och ESS i Sverige för att slutföra den grundläggande designen baserad på specifikationerna som anges av partnerinstitutionerna. Hen kommer att utföra termisk analys xperiment vid Uppsala universitet på ett brett utbud av testmaterial (vätelagringsmaterial, porösa material osv) och kommer att genomföra neutronspridningsexperiment på ISIS på samma testmaterial när utrustningen har konstruerats och testats.

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig för anställningen som postdoktor ska doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i kemi, helst oorganisk kemi eller relaterade ämnen vara avlagd. Främst kommer de i fråga för anställning som avlagt doktorsexamen högst tre (3) år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Sökande bör vara mycket motiverad och intresserad av forskning inom kemi och fysik, samt forskning om hållbar energi. Förmåga att arbeta både självständigt och i team är viktigt. Mycket god engelska i tal och skrift krävs.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Dokumenterad teknisk erfarenhet av upprättande av termisk analysutrustning, variabel temperatur för röntgen eller neutronspridningsexperiment, gas-utrustning eller annan diffraktionsinstrumentering är starka meriter. Kompetens när det gäller både röntgen och neutrondiffraktion är meriterande liksom erfarenhet av arbete på neutronfaciliteter.

Ansökan måste innehålla ett CV, kopior av examensbevis och betyg, publikationer, och en kort beskrivning av dina forskningsintressen. Ansökningarna kommer att bedömas enligt följande kriterier: överensstämmelse med kriterier, tidigare erfarenhet i relaterade fält samt personlig lämplighet. Forskargruppen är liten men mycket produktiv med höga krav på samarbetsförmåga.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2018-02-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av Dr. William Brant, william.Brant@kemi.uu.se. Assoc. Prof. Martin Sahlberg, martin.sahlberg@kemi.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 13 januari 2019, UFV-PA 2018/4441.

Anställningsform Tijdelijk dienstverband langer dan 6 maanden
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/4441
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-12-13
Sista ansökningsdag 2019-01-13

Terug naar vacatures