Uppsala universitet, Institutionen för medicinsk cellbiologi

Institutionen för medicinsk cellbiologi vid Uppsala universitet är en stark och internationell forskningsmiljö. Institutionen har cirka 100 anställda varav ungefär 25 är doktorander, 20 postdoktorer, och 30 forskare och professorer.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Peter Bergstens forskargrupp vid Institutionen för medicinsk cellbiologi och Institutionen för kvinnors och barns hälsa (https://www.mcb.uu.se/res/groups/pb/) arbetar för att öka förståelsen för hur metabol sjukdom utvecklas och kan förhindras, särskilt hos barn med fetma eller medfödd metabol sjukdom. Forskningsstrategin är translationell, där in vivo-arbete i patientkohorter kombineras med in vitro-arbete i cellulära modeller. In vivo-metoder inkluderar utvärdera årliga bedömningar av patienter inklusive antropometri, oralt glukostoleransprov och bestämning av koncentrationer av hormoner, näringsämnen och gener i blodprover från patienter såväl som från kontrollpersoner. In vitro-metoder inkluderar odling, behandling och genetisk modifiering av celler och att funktionellt karakterisera cellerna, som inkluderar hormonell och metabol karakterisering.

Vi letar efter en kvalificerad doktorand som kommer att arbeta med patientkohorter (utvärdera bedömning av patienter, ta hand om och analysera patientprover och data) och cellulära modeller (isolerade Langerhanska öar och cellinjer) för att öka vår förståelse för mekanismer som bidrar till att fetma och medfödda fel i metabolism manifesterar sig hos barn.

Kvalifikationskrav: Magisterexamen i medicin eller liknande. Den idealiska kandidaten bör vara mycket skicklig i att utföra metabol forskning i både patientkohorter och cellulära modeller. Särskild tonvikt läggs vid personliga egenskaper som förmågan att kommunicera, i planering och i organisatoriska färdigheter. Utmärkta kunskaper i tal och skrift av det engelska språket krävs också. Du förväntas aktivt samarbeta med andra medlemmar i forskargruppen och utvecklas mot självständighet. Sökanden förväntas vidare delta aktivt i undervisning och handledning av studenter.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Dokumenterat arbete eller intyg från arbete med patienter och celler är en merit. Erfarenhet från arbete med isolerade Langerhans öar och olika metoder för att funktionellt karakterisera isolerade öar är önskvärda men inte nödvändiga. Personliga kvalifikationer kommer att ha stor betydelse i utvärderingsprocessen.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-01-25 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Peter Bergsten, 018-471 4923, peter.bergsten@mcb.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 10 december 2020, UFV-PA 2020/4448.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4448
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-11-26
Sista ansökningsdag 2020-12-10

Tillbaka till lediga jobb