Uppsala universitet, Institutionen för farmaci

Uppsala University Drug Optimization and Pharmaceutical Profiling Facility (UDOPP) finns vid avdelningen för farmaci, Uppsala universitet. Det primära syftet med UDOPP är att genomföra in vitro ADME- (Absorption, Distribution, Metabolism och Exkretion) utredningar av hit-kollektioner och substanser under lead-generering/optimeringsfas i samarbete med akademiska forskargrupper, främst i Sverige. Plattformen utför också preklinisk karaktärisering av lead- och kandidatläkemedelsföreningar, samt bioanalytiska tjänster. Plattformen bildades 2009 och stöds av en forskargrupp som utför forskning inom ADME och läkemedelsformulering.

UDOPP är en del av Innovative Medicine Initiative (IMI) Conception -konsortiet, och som ADME of Therapeutics facility, är också en del av SciLifeLab Drug Discovery and Development Platform (SciLifeLab DDD). För mer information, besök följande respektive hemsidor: IMI Conception, och ENABLE, och UDOPP.

Conception-konsortiet inkluderar partners från akademin och privata läkemedelsföretag. Tillsammans skapar de ett europeiskt nätverk för att generera och sprida evidensbaserad information om effekter av läkemedel som används under graviditet och amning till kvinnor och deras vårdgivare. Projektet lanserades i april 2019. UDOPP-teamet ansvarar för: 1) att sätta upp och validera analysmetoder i enighet med regulatoriska myndigheters rekommendationer, 2) bioanalys av human plasma och bröstmjölksprover som samlats in under demonstrationsstudierna, 3) populationsfarmakokinetisk (popPK) modellering.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Vi rekryterar nu en mycket motiverad och flexibel bioanalytisk forskare för att utöka vår kapacitet. Tjänsten är placerad vid Uppsala universitets läkemedelsoptimerings- och läkemedelsprofileringsplattform (UDOPP), institutionen för farmaci. Mer information om institutionen och forskargrupperna finns på www.farmfak.uu.se/farm/.

Syftet med tjänsten är att tillhandahålla vetenskaplig, bioanalytisk kunskap, expertis och experimentellt arbete till demonstrationsstudierna inom IMI Conception-konsortiet. Det huvudsakliga målet är att utföra bioanalys av humana plasma- och bröstmjölkprover som samlats in under de kliniska demonstrationsstudierna för små och biofarmaceutiska läkemedelsmolekyler. Bioanalysen måste utföras och rapporteras enligt regulatoriska (EMA, FDA) rekommendationer och krav.

Arbetsuppgifter
Den utvalda kandidaten kommer att vara ansvarig för:

  • Provberedning och kvantitativ analys av in vivo human plasma och bröstmjölkprover av småmolekylföreningar med LC-MS/MS-teknik.
  • Att sätta upp och validera analysmetoder enligt myndighetens standarder och instruktioner för biologiska läkemedel med hjälp av LC-MS/MS och/eller affinitetsmetoder (LBA).
  • Provberedning och kvantitativ analys av in vivo human plasma och bröstmjölksprover av biologiskt läkemedel med användning av LC-MS/MS och/eller LBA-tekniker.
  • Sammanfatta och rapportera resultaten enligt regulatoriska rekommendationer i samarbete med akademiska och industriella medlemmar av Conception-konsortiet.
  • Utveckling, utvärdering och implementering av ny teknik med fokus på att utöka befintlig LC-HRMS- (vätskekromatografi med hög upplösning masspektrometri, nanoLC/UPLC kapacitet.
  • Dela analytisk kunskap och expertis med andra medlemmar i UDOPP-teamet och IMI/Conception-konsortiet.

Kvalifikationskrav
En doktorsexamen i analytisk kemi eller relaterat biovetenskapligt ämne. Praktisk erfarenhet av bioanalys av in vivo-prover med LC-MS-teknik och fördjupad kunskap och erfarenhet av att arbeta med MS instrumentet utrustade med nano/mikroLC är nödvändig.

Dessutom är erfarenhet av: 1) bioanalytisk metodvalidering med hjälp av regulatoriska myndigheternas riktlinjer, 2) proteomik, metabolomik och biomarköranalys, 3) mjukvara för MS-analys (som Xcalibur, Masslynx, Unify etc) och den elektroniska labboken (ELN) ) önskvärt. Kunskap och förståelse för ADME (absorption, distribution, metabolism och utsöndring) och farmakokinetiska (PK) processer är fördelaktigt.

Kandidaten bör också vara flexibel och mycket motiverad, ha god förmåga till problemlösning och tidshantering, samt ha kapacitet att arbeta mot korta tidsfrister. God social kompetens och samarbetsförmåga, samt förmåga att representera UDOPP i tvärvetenskapliga och internationella team är viktigt.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Docent Pawel Baranczewski, e-post pawel.baranczewski@farmaci.uu.se, telefon +46 (0) 707467894 eller +46 (0) 18 4714067 (kontor).

Välkommen med din ansökan senast den 25 oktober 2021, UFV-PA 2021/3615.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-11-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer 2021/3615
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-10-04
Sista ansökningsdag 2021-10-25

Tillbaka till lediga jobb