Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från
sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem.

Programmet för luft-, vatten- och landskapslära (LUVAL), samlar forskning och utbildning i meteorologi, hydrologi, miljöanalys och naturgeografi.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Polära lågtryck är intensiva mesoskaliga cykloner över hav med hög latitud. De utgör en betydande risk för den arktiska verksamheten. Allt detta tvingar oss att ha en bättre förmåga att prognosticera polära lågtryck, vilket används i riskbedömning. Det är emellertid svårt att förutsäga polära lågtryck med dagens prognosmodeller på grund av deras begränsade utsträckning och korta livslängd. Många luft-våg-hav-is-interaktionsprocesser är viktiga för utvecklingen av polära lågtryck, men dessa interaktionsprocesser är dåligt förstådda och sällan representerade i prognosmodellerna. Detta begränsar vår förståelse av polära lågtryck och leder till att de i nuläget är svårprognosticerade. En mer fullständig modell skulle förbättra noggrannheten i prognoser genom att fånga interaktionsprocesserna på olika tids- och rumsskalor. Utvecklingen av ett modernt kopplat modellsystem, där atmosfär, vågor, hav och is finns representerade, är således ett mål för detta projekt. Baserat på detta kopplade system så kommer rollen av atmosfär-våg-hav-is-interaktioner att undersökas gällande utvecklingen av polära lågtryck under olika atmosfäriska och oceaniska förhållanden. Annat syfte med detta projekt är att undersöka trenden i polära lågtryck i framtida klimat med hjälp av det fullt kopplade modellsystemet. De polära lågtryckens roll i det polära klimatet kommer också att utforskas.

Kvalifikationskrav: Den sökande skall ha naturvetenskaplig akademisk examen med inriktning mot meteorologi eller motsvarande. Annan teknisk eller naturvetenskaplig examen kan även beaktas, särskilt inom oceanografi. Kunskaper inom matematik och fysik är ett krav samt grundläggande datorvana. 

Önskvärt/meriterande i övrigt: Tidigare erfarenhet av programmering, numeriska metoder och numerisk modellering är meriterande.

Information om forskarutbildning finns på webbplatsen för Naturvetenskapliga fakulteten.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-05-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Lichuan Wu via mejl: lichuan.wu@geo.uu.se eller Anna Rutgersson via mejl: Anna.Rutgersson@met.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 8 februari 2021, UFV-PA 2020/4512.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-05-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4512
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-12-04
Sista ansökningsdag 2021-02-08

Tillbaka till lediga jobb