Universitetslektor i Förintelse- och folkmordsstudier
Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 53.000 studenter, 7.500 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.
Historiska institutionen
Historiska institutionen ingår i den Historisk-filosofiska fakulteten och har i dag cirka 70 medarbetare som bedriver forskning och undervisning om svensk och internationell historia ur politiska, sociala, ekonomiska och kulturella perspektiv. Vid institutionen bedrivs utbildning på grund- och avancerad nivå samt inom forskarutbildningen. En viktig del i institutionens uppdrag är utbildning av blivande lärare i historia. Institutionens forskning kännetecknas av en stor bredd och spänner över ett tidsspann från medeltid till 2000-tal. Undervisning bedrivs på svenska och engelska. För mer information se https://www.uu.se/institution/historiska/.
Uppsala centrum för Förintelse- och folkmordsstudier (UHGS) är en tvärvetenskaplig enhet vid Historiska institutionen med inriktning på forskning och utbildning inom ämnet Förintelse- och folkmordsstudier. Ämnet omfattar Förintelsens historia, studiet av folkmord och liknande systematiska brott mot mänskliga rättigheter samt våldets effekter på individ och samhälle. Forskningen bedrivs inom en utpräglat tvärvetenskaplig miljö, som förenar forskare med historisk-filosofisk, och samhällsvetenskaplig bakgrund. Utbildningen är uttalat internationell, tvärvetenskaplig och jämförande till sin karaktär (se https://www.uu.se/centrum/uppsala-centrum-for-forintelse-och-folkmordsstudier).
Arbetsuppgifter
Undervisning på kurser inom kandidatprogrammet i Förintelse- och folkmordsstudier, samt vid behov på övriga kurser som ges vid (UHGS) eller Historiska institutionen. I arbetsuppgifterna ingår undervisning, handledning av examensarbeten på kandidat- och masternivå, och kursutveckling. Som anställd förutsätts man även att hålla sig kontinuerligt uppdaterad om forskningsläget, samt följa den samhällsutveckling som är relevant för arbetet vid universitetet. I tjänsten ingår även att aktivt och kontinuerligt söka extern forskningsfinansiering, att samverka med det omgivande samhället, samt administration. Som lektor förutsätts man också vara villig att åta sig ledningsuppdrag på olika nivåer. Den som inte har förmåga att undervisa och administrera på svenska förutsättas erhålla denna förmåga inom två år.
Behörighetskrav
Behörig att anställas som universitetslektor är den som avlagt doktorsexamen inom för anställningen relevanta ämnen som historia, freds- och konfliktforskning, statskunskap, sociologi, internationella relationer, antropologi, idéhistoria, statskunskap eller har motsvarande vetenskaplig kompetens och visat pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga skickligheten och yrkesskickligheten är relevant för ämnet och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. För att komma ifråga som handledare av doktorander krävs genomgången handledarutbildning.
Dessutom gäller som ett allmänt behörighetskrav för lärare att den sökande ska ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. Sådana personliga egenskaper är här flexibilitet, ansvarstagande, god samarbetsförmåga, samt förmågan att arbeta självständigt och även att leda arbetslag.
Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller behörighetskraven:
Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet. Den vetenskapliga och pedagogiska skickligheten kommer att tillmätas lika stor vikt. Vikt kommer även att fästas vid den sökandes skicklighet vad avser ledning och administration.
Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom Förintelse- och folkmordsstudier.
Sökande ska utöver breda kunskaper om historiska och samtida empiriska fallstudier vara väl förtrogen med relevant teoribildning kring aspekter såsom folkmord (inklusive definitionsproblematiken), konflikter, våldets sociala dynamik, minneskultur och pedagogik, samt identitetsprocesser, etnicitet och nationalism. Därutöver efterfrågas en bred forskningskompetens inom fältet, med särskild betoning på komparation, samt kunskaper i såväl kvalitativ som kvantitativ metod. Eftersom ämnet Förintelse- och folkmordsstudier har en utpräglat tvärvetenskaplig karaktär, kommer erfarenhet av samarbeten som spänner över det humanistiskt-samhällsvetenskapliga området att beaktas.
Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå samt förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning att tillmätas betydelse. Detsamma gäller förmågan till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället.
Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid meriter inom Förintelse- och folkmordsstudier. Vidare kommer förmågan att forskningsanknyta undervisning tillmätas betydelse och då undervisningen har en utpräglat tvärvetenskaplig karaktär kommer erfarenhet av att undervisa och handleda studenter med olika ämnesbakgrund och intressen att tillmätas särskild betydelse.
Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.
Administrativ skicklighet, ledningsskicklighet och samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt.
Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet.
Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet.
Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten.
Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.
Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.
Övrig skicklighet: Språkkunskaper utöver svenska och engelska är meriterande.
Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.
Anställningsförfarande: Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. Ansökan ska innefatta följande:
För ytterligare information se Uppsala universitetets anställningsordning och Historisk-filosofiska fakultetens kompletterande riktlinjer.
Upplysningar om anställningen lämnas av prefekt för Historiska institutionen Dag Lindström, +46 (0)18 471 1556, prefekt@hist.uu.se, eller föreståndare för Uppsala centrum för Förintelse- och folkmordsstudier Roland Kostić, +46 (0)18 471 5731, directoruhgs@uu.se.
Om anställningen
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala
Välkommen med din ansökan senast den 17 juni 2025, UFV-PA 2025/434
Anställningsform | Tillsvidareanställning |
---|---|
Anställningens omfattning | Heltid |
Löneform | Individuell lönesättning |
Antal lediga befattningar | 1 |
Sysselsättningsgrad | 100 % |
Ort | Uppsala |
Län | Uppsala län |
Land | Sverige |
Referensnummer | UFV-PA 2025/434 |
Publicerat | 2025-05-13 |
Sista ansökningsdag | 2025-06-17 |