Uppsala universitet, Institutionen för kvinnors och barns hälsa

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Beskrivning

Den anställning som utannonseras här är inom forskargruppen Internationell kvinno- och mödrahälsovård samt migration (IMHm)  vid enheten för Internationell mödra- och barnhälsovård (IMCH) vid Institutionen för kvinnors och barns hälsa.

Enheten är en ledande forsknings- och utbildningscentrum på nationell och internationell nivå, och arbetar för att främja global hälsa med fokus på kvinnors och barns hälsa, nutrition och migration. Forskargruppen strävar efter att utveckla praktiska lösningar och evidens-baserad kunskap till yrkesgrupper inom hälsovården och till beslutsfattare för att förbättra sexuell- och reproduktiv hälsa, liksom migranthälsa och relaterade områden. Gruppen åtnjuter ett nationellt och internationellt anseende för sitt pionjärarbete inom sexuell- och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och migration, och har varit framgångsrik i konkurrens erhålla  stora forskningsmedel för sina insatser att minska ojämlikhet och att stärka en jämlik global hälsa. Mer information om forskargruppen finns att läsa här.

IMHm har nyligen erhållit ett strategiskt stort nationellt forskningsbidrag, som en del av regeringens nationella forskningsprogram inom migration och integration, för att förbättra kunskapen om hur man ska hantera konflikter om värderingar och kulturella förändringar inom hälsovården. Den största utmaningen som vi undersöker är hur vårdgivare kan införliva ett jämställdhetsperspektiv och samtidigt en kultursensitiv vård. Båda aspekter indikeras inom hälso- och sjukvårdspolitik och riktlinjer, där några av dessa aspekter kan vara motstridiga och är således ett outforskat dilemma i en mångkulturell vårdmiljö. Ett av huvudmålen inom projektet är att utforska likheter och skillnader i kulturella värderingar hos svenska vårdgivare och migranter. Känsliga ämnen som reproduktion, abort -och preventivmedelsrådgivning eller sexualitetfrågor, kan under kliniska konsultationer leda till spänningar och missförstånd mellan vårdgivare och migrantpatienter och i slutändan en suboptimal vård. Forskning om hur hälsovårdssystem hanterar dessa utmaningar är sparsam.

I anställningen ingår att arbeta som forskare i gruppen och att bidra till att uppnå målen inom projektet. Den person som får anställningen förväntas leda projektet tillsammans med ett redan etablerat tvärvetenskapligt forskningsteam av gynekolog, folkhälsovetare, antropologer och matematiker vid flera institutioner i Sverige.

Den utannonserade anställningen är inledningsvis för ett år, med möjlighet till förlängning.

Arbetsuppgifter

 • Koordinera och utföra forskningsaktiviteter (planering, datainsamling och analys) för att genomföra målen inom forskningsprojektet.
 • Bidra med att utveckla nya projekt och ansöka om finansiering.
 • Handleda juniora forskare och doktorander.
 • Viss undervisning (max 20%) relaterad till SRHR och migration.
 • Stödja gruppens samverkansaktiviteter från kunskap till praktik, utveckla riktlinjer, organisera konferenser samt att underhålla en informationsportal om SRHR och migration.

Kvalifikationer

 • Doktorsexamen, helst inom medicinsk sociologi/folkhälsa/epidemiologi med fokus på sociala normer i relation till reproduktiv hälsa/migration.
 • Erfarenhet av forskning om sociala normer och värderingar/jämställdhet/migration/reproduktiv hälsa.
 • Dokumenterad erfarenhet av att arbeta med kvantitativ dataanalys och att publicera i internationella referentgranskade (peer reviewed) tidskrifter. Erfarenhet av datainsamling är en fördel.
 • Flytande inom skriftlig och muntlig engelska.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet såsom flexibilitet, prioriteringsförmåga, social förmåga, känsla för kvalitet, samt organisatoriska och administrativa förmågor.

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Erfarenhet av att arbeta med etniska minoriteter, migrantpopulationer och/eller vårdgivare.
 • Goda kunskaper inom det svenska språket.
 • Erfarenhet av att handleda studenter inom forskning

Ansökningsförfarande

Din ansökan ska vara skriven på engelska och innehålla följande:

 • Ditt CV
 • Kopior av dina examensbevis
 • Din avhandling
 • Ett motivationsbrev (max två sidor)
 • Din kompletta publikationslista, med URL/DOI-länkar till varje artikel
 • Kontaktinformation inkluderat minst två referenser

Villkor

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-03-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i ett år med möjlighet till förlängning.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Forskargruppsledare Professor Birgitta Essén, e-post birgitta.essen@kbh.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 31 januari 2020, UFV-PA 2019/4346.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-03-01
Löneform fast
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4346
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-12-05
Sista ansökningsdag 2020-01-31

Tilbage til Ledige stillinger