Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Forskare inom kolelektronik med fokus på energi och biosensorer

Vill du arbeta med materialteori, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskare på Uppsala universitet.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 100 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid nio forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Arbetsuppgifter
Vi söker en högt motiverad forskare för att arbeta med kolhaltiga hybridmaterial för tillämpningar inom kolbaserad mikro- och nanoelektronik. En doktorsexamen inom maskinteknik, materialteknik, elektroteknik, fysik, kemi eller relevanta områden, med erfarenhet av mikro- och nanofabrikation i renrum, krävs. Forskaren kommer att bedriva forskning både vid Uppsala Universitet och Miami University under gemensam handledning av Dr. Wei Luo & Prof. Rajeev Ahuja, Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet, och Prof. Chunlei Wang, institutionen för maskinteknik och rymdfart vid Miami University. Projektet är en del av en större satsning som fokuserar på nya hybridkolfibermaterial och deras tillämpningar inom miniatyriserade system för energilagring, kraftgenerering och biosensing. De hybridkolfibermaterialen kan lagra mer energi i on-chip-överspänningsförvaringsenheter eller visa högre känslighet som sensormaterial inom digital hälsa. På grund av de högt komplexa strukturerna och funktionaliteterna krävs grundläggande förståelse för sambandet mellan materialdesign, syntes, karakterisering och prestanda hos hybridnanomaterialen. Projektet innefattar experimentellt arbete med användning av renrumsanläggningar av klass 100, såsom: fotolitografi, sputtering, E-stråleförångning, torretsning och våtetsning. Arbetsuppgifterna inkluderar samarbete med olika medlemmar i gruppen såväl som externa grupper i Sverige/utlandet och produktion av forskningsresultat i form av vetenskapliga publikationer.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen inom maskinteknik, materialteknik, elektroteknik, fysik, kemi eller relaterade ämnen. Den sökande ska ha en stark bakgrund inom experimentell mikrofabrikation, kolfibermaterial, MEMS och NEMS. Flytande både skriftlig och muntlig engelska är ett absolut krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet inom elektronstrukturberäkningar anses fördelaktigt.

Ansökan
Ansökan ska bestå av ett följebrev, CV, publikationslista och en kort forskningsförklaring som beskriver den sökandes forskningserfarenheter och intressen. Den sökande bör också se till att två rekommendationsbrev skickas per e-post till wei.luo@physics.uu.se. Kontaktuppgifter till brevskrivarna bör ingå i ansökan. 

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-07-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: 
Drs. Wei Luo (wei.luo@physics.uu.se), Chunlei Wang (wangc@miami.edu), or Rajeev Ahuja (rajeev.ahuja@physics.uu.se).

Välkommen med din ansökan senast den 7 juni 2024, UFV-PA 2024/1799.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-07-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1799
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-24
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb