Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största institutioner med runt 400 anställda, varav cirka 125 är doktorander. Institutionen bedriver världsledande forskning och utbildning inom både teoretiska och experimentella fysikämnen och har ett utbrett samarbete med omvärlden. Forskningsverksamheten är organiserad i 10 avdelningar som spänner allt från det oerhört lilla till det extremt stora i, till exempel, energiforskning, nya material och universum. Detta hela spektrum av forskningsaktiviteter är också reflekterat i institutionens kurser och utbildningsprogram. Varje år läser ungefär 2 500 studenter kurser på grund och avancerad nivå vid institutionen. För mer information, www.physics.uu.se.

Tjänsten är förlagd inom avdelningen för Materialteori, vilken erbjuder en världsledande miljö för forskning inom kvantmateriens teori och materialteori som sträcker sig från starkt korrelerade och topologiska materia till atomistiska spinsimulationer och första-principberäkningar av många olika typer av funktionella material. Avdelningen har för närvarande cirka 90 aktiva forskare, varav ungefär en tredjedel är doktorander. Projektet tillhör en forskargrupp som leds av Professor Annica Black-Schaffer och som för närvarande består av åtta doktorander och postdoktorer. Mer information finns på gruppens hemsida: materials-theory.physics.uu.se/blackschaffer.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Projektbeskrivning: Vi söker en postdoktor inom i kvantmateriens teori inom okonventionell och topologisk supraledning. Ett primärt mål är att hitta och karakterisera nya topologiska eller okonventionella supraledare i framförallt material med en platt banddispersion. Platta band nära Ferminivån gör material extra känsliga för övergång till ett ordnat tillstånd, där supraledning är en konkret möjlighet. En utvidgning av teoribildningen mot icke-Hermitska fenomen inducerade genom oordning, energiförluster, eller starka interaktionseffekter förutses. Arbetet involverar både analytiska och numeriska beräkningar.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i fysik eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i fysik. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc. Sökanden ska ha goda kunskaper i teori för mångpartikelsystem. Mycket goda kunskaper i engelska, i tal såväl i skrift, är ett krav.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Vi söker en person som är ansvarstagande och har demonstrerat självständighet i forskning, men som samtidigt fungerar väl i en forskargrupp och har tidigare erfarenhet av handledning av studenter. Stor vikt kommer därvid att läggas vid personliga egenskaper, såsom självständighet, positiv attityd och god samarbetsförmåga. Meriterande är också tidigare forskning inom teori för okonventionell eller topologisk supraledning, icke-Hermitsk fysik, samt skicklighet i numeriska beräkningar. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i två år med möjlighet till ett års förlängning enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Kontakta professor Annica Black-Schaffer, annica.black-schaffer@physics.uu.se, tel. 076-7950649.

Välkommen med din ansökan senast den 7 april 2023, UFV-PA 2023/1071.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1071
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-23
Sista ansökningsdag 2023-04-07

Tillbaka till lediga jobb