Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 44.000 studenter, 7.100 anställda och en omsättning på 7 miljarder kronor.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Avdelningen för materialteori erbjuder forskning i världsklass inom s.k. förstaprincipsberäkningar av materialegenskaper. Inom avdelningen finns, förutom utnyttjande av redan existerande program, utveckling och implementation av nya beräkningsmetoder.

Doktoranden kommer att utföra teoretiska studier av dynamiska diffraktionseffekter och oelastisk elektronspridning av snabba elektroner på fasta ämnen. Forskningen kommer att fokusera på moderna ämnen inom transmissionselektronmikroskopi, såsom elektronmagnetisk cirkulär dikroism, vibrerande spektroskopi, fasmanipulation, bland annat. Den sökande förväntas i stor utsträckning använda befintliga första princip-metoder, samt delta i utarbetandet och genomförandet av nya metoder.

Kvalifikationskrav: En lämplig bakgrund för den sökande är en magister- eller civilingenjörsexamen i fysik eller motsvarande, med goda kunskaper i fasta tillståndets fysik. Tidigare erfarenhet av simuleringar av elektrondiffraktion och / eller beräkningar av elektronisk struktur är extra meriterande.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes kvalifikationer och intressen. Det ska innehålla ett CV, kopior på relevanta betyg, kontaktinformation till två oberoende referenspersoner, en kopia på den sökandes examensarbete eller ett utkast av denna (om arbetet ännu ej är framlagt), samt den sökandes forskningsartiklar om sådana finnes.

Doktoranderna skall främst ägna sig åt den egna forskarutbildningen inom projektområdet. Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet. Uppsala universitet eftersträvar en jämnare könsfördelning bland sina anställda därför uppmanas kvinnliga kandidater särskilt att söka.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: 2019-01-01, tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-12-31.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av kontaktperson: Jan Rusz, Ph.D., jan.rusz@physics.uu.se, tel.nr. +46 – (0)18 – 471 5844.

Välkommen med din ansökan senast den 20 november 2018, UFV-PA 2018/3738.

Anställningsform Befristeter Arbeitsvertrag länger als 6 Monate
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/3738
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-10-24
Sista ansökningsdag 2018-11-20

Zurück zu Stellenangeboten