Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Doktorandtjänst i mänsklig populationsgenetik och analys av gammalt DNA

Vill du arbeta med genetik inom mänskliga populationer, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som doktorand på Uppsala universitet.

Vi söker en dedikerad doktorand för att ansluta sig till vårt team som fokuserar på DNA-forskning av afrikanska populationer, både moderna och gamla. Den valda kandidaten kommer att vara ansvarig för laboratoriearbete med gammalt DNA och bioinformatisk analys av populationsgenetiska data. Målet är att förstå den afrikanska populationsstrukturen och deras genetiska reaktioner på förändringar i livsstil och miljö över tid. Denna position erbjuder en möjlighet att fördjupa vår kunskap om Afrikas mänskliga populationshistoria.

Forskningen kommer att utföras inom Schlebusch-gruppen, Human Evolution Program, Institutionen för organismbiologi (Evolutionsbiologiskt centrum, Uppsala universitet). Gruppen finansieras av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse och Vetenskapsrådet. Schlebusch-gruppen är speciellt intresserad av att studera människans historia på den afrikanska kontinenten och använder genetiska data från nutida populationer och gamla kvarlevor som verktyg för att dra slutsatser om Afrikas historia. Human Evolution Program, där Schlebusch-gruppen ingår, har ett brett intresse för populationsgenetik och mänsklig evolution. Det finns goda möjligheter att arbeta nära postdoktorer och doktorander som fokuserar på relaterade projekt. Forskningsmiljön är internationell med engelska som arbetsspråk. Se Prof. Schlebuschs webbsida för mer information om forskningen och senaste publikationerna (http://www.iob.uu.se/research/human-evolution/schlebusch) och Human Evolution Programs webbsida för mer information om programmet (http://www.iob.uu.se/research/human-evolution).

Arbetsuppgifter

Arbetet består av bioinformatikarbete i Uppsala universitets datorcluster, implementering av skript och körning av populationsgenetisk programvara samt programmering och statistisk analys. Dessutom omfattar tjänsten arbete i en renrumsmiljö för gammalt DNA.

Kvalifikationskrav

Fullständig universitetsutbildning om 240 högskolepoäng (hp) varav 60 hp på avancerad nivå motsvarande masterexamen i relevant område. Den ideala kandidaten är starkt motiverad med gedigen utbildning och stort intresse för evolutionär genetik/genomik, populationsgenetik och mänsklig evolution. Goda kunskaper i engelska i tal och skrift. Stor vikt läggs vid personliga egenskaper såsom planerings- och organisationsförmåga, ansvarskänsla och noggrannhet.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Tidigare erfarenhet av storskalig genetisk dataanalys, bioinformatik, programmering och implementering av aDNA-bioinformatiska pipelines är fördelaktigt. Erfarenhet av arbete på molekylärbiologiskt forskningslaboratorium eller renrum. Erfarenhet av arbete med nästa generations sekvenseringsmetoder, DNA-extraktion, PCR och DNA-kvantifiering. Erfarenhet och kunskap om mänsklig populationsgenetik. Fältarbete (särskilt i Afrika) och ett intresse/bakgrund i afrikansk historia.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Carina Schlebusch, carina.schlebusch@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2024-06-07, UFV-PA 2024/1731.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-08-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1731
Kontakt
  • Carina Schlebusch, 0184710000
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-17
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb