Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Postdoktor inom utveckling av 2-dimensionella material med fokus på defektegenskaper

Vill du arbeta med teori och beräkningar av 2-dimensionella material, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen vi bedriver omfattar allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Vårt arbete avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Ca 2500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Anställningen som postdoktor ingår i arbetgruppen ”ljus-materia växelverkan” (light-matter interaction) vid avdelning för röntgenfysik. Arbetsgruppen arbetar med många aktuella frågeställningar inom material och biomolekylär vetenskap samt röntgenfysik, där samarbete med experimentalister alltid utgör en prioritet. Avdelningen har ett antal forksningsinriktningar inom material, energi, biokemi, ultrasnabba processer med stort fokus på mätningar inom röntgenområdet och till användningen av synkrotronljusanläggningar och fri-elektron-lasrar. I de flesta av dessa verksamheter ingår teori och modellering som viktig delar. Arbetsmiljön är flexibel, inkluderande och välkomnar alltid egna kreativa idéer och initiativ.

Arbetsuppgifter  

Vid avdelningen för röntgenfysik bedrivs intensiv forskning inom moderna material med energirelevans. Aktiviteten inom detta forskningsområde utgörs av många inriktningar, allt från studier av grundläggande fysikaliska och fotofysikaliska processer, materialegenskaper till design och komponenttillverkning. Innevarande projekt är baserat på de senaste framstegen inom 2-dimensionella material, framför allt så kallade MXener och dichalcogenider, ofta med enstående elektroniska, optiska eller magnetiska egenskaper och användbara inom en rad tillämpningsområden, t.ex. inom rymdteknologi. Ett problem, men i vissa tillämpningar också en tillgång, är uppkomsten av defekter som radikalt kan ändra materialens egenskaper. Uppgiften i projektet omfattar teoretiska studier gällande villkor för uppkomst av defekter, att utröna deras inverkan för tillämpningen av materialen, och att optimera materialen med hänsyn till sådana defekter. Denna forskning kan med fördel ske i samarbete med experimentell syntes och karaktärisering av materialen. Kandidaten ingår i Ågrens forskningsgrupp och i arbetet ingår att presentera resultat och delta i uppföljningsplanering.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i fysik eller kemi eller materialvetenskap eller en utländsk examen som bedöms motsvara sådan doktorsexamen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Följande egenskaper och erfarenheter ses meriterande:

  • Färdighet i beräkningsvetenskap och grundläggande teoretisk kunskap.
  • Erfarenhet av samarbete med synteskemister, spektroskopister och andra forskare som utför teoretisk modellering
  • Erfarenhet av att leda forskargrupper, inklusive doktorander och postdoktorer.
  • Dokumenterad förmåga att erhålla extern finansiering anses av vikt.
  • Erfarenhet av att kombinera grundforskning med tillämpad forskning.
  • Den sökande bör ha erfarenhet av att utföra arbetsuppgifter både självständigt och i lagarbete.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Hans Ågren, 0701-458338, hans.agren@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj 2024, UFV-PA 2024/1369.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-07-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1369
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-02
Sista ansökningsdag 2024-05-31

Tillbaka till lediga jobb