Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Postdoktor inom Vind-Energi-Meteorologi

Institutionen för geovetenskaper erbjuder utbildning och forskning med en unik bredd och anses i internationella utvärderingar vara en av Europas mest kompletta geovetenskapliga institutioner. Denna bredd representeras av erfarna lärare och forskare med expertis som täcker allt från stenar och vulkaner, till jordbävningar, väder, vindkraft och klimat, från livets utveckling på jorden till dinosaurier, och från sjöar till glaciärer, koldioxidlagring och hållbara energisystem. 

Enheten för vindenergi på Campus Gotland är engagerad i aktiviteter relaterade till utveckling av vindkraftprojekt och hållbar energiomställning. Dessa aktiviteter omfattar undervisning, forskning och samverkan. Gruppen består idag av fler än 15 personer som fokuserar på planering, utveckling och projektering av vindenergiprojekt samt hållbar energiomställning. Dessa personer har bred bakgrund och gruppen har kompetens inom teknisk, natur- och samhällsvetenskap. Gruppens undervisning består av både campus och distansutbildning på grund och avancerad nivå.

Forskargruppen har lång erfarenhet av avancerad modellering av vakar bakom vindkraftverk, interaktionen mellan vindkraftverk, skogsgränsskikt, modellering av vindkraftparker samt park till park interaktion, dvs modelleringen omfattar en rad olika skalnivåer.

Vi söker nu en Postdoktor på 100% under perioden 2019-09-01-2021-08-31.

Anställningen är placerad vid Campus Gotland, placeringsort Visby.

Arbetsuppgifter:

Den svenska vindkraften finns exploaterad i två distinkta områden. En som domineras av komplex till måttligt komplex topografi, kallt klimat och skog med atmosfärisk stabilitet om visar en mycket stark säsongsvariation. Den andra regionen är Östersjön, som domineras av kustnära processer och advektiv gränsskiktsdynamik.

Ämnesområdena för denna tjänst är att:

• testa och förbättra WRF-modellen för svenska förhållanden.

• assistera vid mätningar ute i fält.

För båda fokusområdena är de två viktigaste områdena skogsgränsskikt och kustnära processer.

Forskargruppen har lång erfarenhet av att testa och utvärdera mätningar i det atmosfäriska gränssnittet och en del av arbetet kommer att bestå av kvalitetskontroll, beredning och analys av mätningar från både in situ mätningar samt fjärranalys. Inom projektet ingår ett nära samarbete med forskare inom mesoskala modellering på huvudcampus i Uppsala.

Kvalifikationskrav:

För att vara behörig för tjänsten som Postdoktor måste sökanden inneha doktorsexamen eller motsvarande. Den sökandes doktorsexamen måste ha avlagts senast tre år före ansökningsdagen. Examen kan vara äldre än tre år om det finns särskilda skäl. Sådana särskilda skäl kan vara perioder med sjukskrivning, föräldraledighet mm som dras av från treårsperioden. Kravet för denna tjänst är en doktorsexamen i meteorologi eller motsvarande kompetens med erfarenhet av numerisk mesoskala modellering. Erfarenhet av förformning av WRF-modellering är av särskilt intresse.

Rankingkriterier:

För kvalificerade kandidater kommer särskild vikt att ges till vetenskapliga färdigheter i förhållande till ämnesområdet. Vid tillsättning av denna tjänst ämnar universitetet att rekrytera den person som bedöms vara mest lämpad att utföra och utveckla arbetet, baserat på en kombinerad utvärderingen av kompetens, färdigheter och dokumenterade kvalifikationer samt den sökandes möjligheter att bidra till en positiv utveckling av avdelningen.

Hur man ansöker:

Ansökan bör skrivas på engelska och bör innehålla en kort beskrivning av den sökandes forskningsintressen och presentation av sig själv som person. Vidare skall ansökan även innehålla ett CV, kopior av relevanta examensbevis, en kopia av doktorsavhandlingen och publikationer samt andra relevanta dokument (t.ex. rekommendationsbrev eller motsvarande).

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2019-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning om två år.

Anställningens omfattning: 100%.

Placeringsort: Visby, Campus Gotland.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Stefan Ivanell, Docent och Enhetschef stefan.ivanell@geo.uu.se telefon: 018-471 8360.

Välkommen med din ansökan senast den 10 Juni UFV-PA 2019/1729. Klicka på länken nedan för att komma till ansökningsformuläret.

Vi undanber oss erbjudanden om rekryterings- och annonseringshjälp. Ansökan tas emot i Uppsala universitets rekryteringssystem.

Flytta till Gotland? Inflyttarbyrån på Gotland har värdefull information om hur det är att leva och bo på Gotland. De kan också ge stöd och tips under flyttprocessen. Läs mer på http://gotland.com/flytta-hit/.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 190901 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Visby
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/1729
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-05-21
Sista ansökningsdag 2019-06-10

Tillbaka till lediga jobb