Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Postdoktor inom storyline scenarier för klimattröskelpunkter, LUVAL

Vill du arbeta i gränssnittet mellan klimatvetenskap, naturolyckor och klimatanpassning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskningsassistent på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd. Vi är idag ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. läs mer här: Geovetenskaper

Tjänsten är inom programmet för luft-, vatten- och landskapslära, LUVAL, som samlar forskning och utbildning i meteorologi, hydrologi, miljöanalys och naturgeografi. Se: LUVAL för mer information om programmet för luft-, vatten- och landskapslära.

Du kommer specifikt att arbeta i en forskargrupp som fokuserar på dynamiken, förutsägbarheten och effekterna av extrema klimathändelser, samordnad av G. Messori. Forskargruppen arbetar med flera H2020/Horizon Europe och nationellt finansierade projekt, och gruppmedlemmarna är experter inom flera olika ämnen. Du hittar mer information här: https://gmessori.eu/. Du kommer också att vara en del av Svenskt centrum för extrema klimathändelser (climes, www.climes.se). Climes är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Lunds universitet och RISE. Centret är kärnan i ett tvärvetenskapligt forskarsamhälle och regelbundet samordnar vetenskapliga möten, internationella utbyten och utbildningstillfällen.

Arbetsuppgifter
Din huvudsakliga arbetsuppgift är att bedriva forskning inom Horizon Europe projektet ClimTip. Du kommer specifikt att arbeta med att sammanställa resultat om extrema klimathändelser, modellosäkerhet och sociala och miljöeffekterna av klimattröskelpukter i så kallade storylines, eller berättelser av framtidsscenarier på regional / lokal nivå. Dessa storylines syftar till att ge en utvärdering av tröskelpunkterna för olika samhällsgrupper och en kvalitativ nyttobedömning av möjliga anpassnings- och utsläppsminskningstrategier. Resultatet av denna analys kommer att ge konkret vägledning till beslutsfattare, som ett komplement till resultaten för numeriska modeller.

Som en del av ditt arbete förväntas du samarbeta med forskare från andra ClimTip-institutioner. Du ska placeras vid Institutionen f. geovetenskaper i Uppsala, men internationella resor kan förekomma. Undervisning kan komma att ingå in tjänsten upp till 20%.

Kvalifikationskrav

Vi söker en proaktiv forskare som kan arbeta både självständigt och som en del av ett internationellt forskningskonsortium, och med en stark drivkraft att förnya och testa nya idéer.

Doktorsexamen i klimatvetenskap, meteorologi, fysik, datavetenskap, kvantitativ miljövetenskap eller relaterade discipliner eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i nämnda ämne. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Du ska också visa förmågan att kommunicera din forskning genom referentgranskade artiklar i ledande internationella akademiska tidskrifter och ha utmärkta färdigheter i att uttrycka dig i tal och skrift på engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet med storyline klimatscenarier, analys av klimatrisker och effekterna av klimathändelser samt arbete med extremväder eller klimattröskelpunkter är högst meriterande. Vi värdesätter dessutom ett självständigt arbetssätt, hög kvalitet på publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem och samarbetsvilja i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö.

Ansökan skall innehålla:

  • En Curriculum Vitae.
  • En kort forskningsrapport (max. 2 sidor) som beskriver hur sökandens tidigare erfarenhet är relevant till utlysningen och beskriver idéer för att utveckla en storylinescenario för klimattröskelpunkter.
  • En lista över publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem.
  • Två referenser (namn och fullständiga kontaktuppgifter, inkl. telefonnummer). Referensbrev undanbedes.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Gabriele Messori, 018-471 2588, gabriele.messori@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 6 maj 2025, UFV-PA 2025/995.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/995
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-04-07
Sista ansökningsdag 2025-05-06
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb