Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Vi är idag Uppsala universitets tredje största institution och har i dag drygt 350 anställda varav 120 lärare och 120 doktorander. C:a 5000 grundutbildningsstudenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats. Avdelningen Vi3 är en unik kombination av forskning inom datavetenskapens didaktik, bildanalys och människo-maskininteraktion (HMI). Inom HMI-enheten finns Digital Ecologies Lab, som leds av professor Mike Hazas, och som utgörs av två doktorander och fyra pågående, externt finansierade, projekt. 

Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik har en stark och internationell forskningsmiljö och har drygt 100 anställda som bedriver forskning och utbildning både vid Ångströmlaboratoriet i Uppsala och på Campus Gotland. På avdelningen industriell teknik finns forskargruppen Uppsala Smart Energy Research group (USER), som är tvärvetenskaplig, kombinerar tillämpade och teoretiska, samt kvalitativa och kvantitativa, angreppssätt. Forskargruppen är involverad i omfattande och nära samarbeten med näringslivet och andra forskningsmiljöer. Fokus för forskningen är ofta elkonsumenters roll i omställningen till ett mer hållbart energisystem. USER leds av docent Cajsa Bartusch.

Beskrivning av forskningsområdet
Postdoktorn kommer att ingå i Digital Ecologies Lab och där bli en nyckelmedlem i det nya forskningsprojektet ”Elbilsförare i förarsätet – smart laddning ur ett användarperspektiv”. Projektet leds av Bartusch och inkluderar flera andra forskare, bland dem Hazas och Sara Renström vid Research Institutes of Sweden (RISE). Partners inkluderar Uppsala Parkering och Charge Node. Syftet med projektet är att utveckla och testa kommunikations- och styrteknik samt kombinerade parkerings- och laddningstariffer och en tillhörande mobilapp för publik smart laddning och V2G. Utvecklings- och pilottester utförs i ett laboratorium och på en laddstation vid Uppsala universitet. De efterföljande fälttesterna utförs vid ett mobilitetshus med smarta laddpunkter, solceller och energilagring. Som en del av utvecklingsprocessen är målet också att öka kunskapen om ekonomiska, socialpsykologiska och juridiska faktorer som påverkar elbilsförares benägenhet och möjlighet att engagera sig i smart laddning och V2G.

Arbetsuppgifter
En detaljerade arbetsplan kommer att utarbetas tillsammans med postdoktorn, med utgångspunkt i ansökan där det är beskrivet att postdoktorn ska: skapa en app för smart och dubbelriktad laddning, inklusive konceptutveckling, iterativt prototypande och programmering (med bistånd kring design och metoder från Renström, Hazas och Bartusch), genomföra användartester och tillhandahålla analys av appen, genomföra pilottester vid EV-laddningsplatser vid Ångströmlaboratoriet och övervaka fälttester vid en större kommersiell parkeringsanläggning. Analysen kommer att omfatta användning av appen, utvärdering av dess potentiella effekt på toppbelastning och benägenhet att stödja elnätet samt konsekvenser för beslutsfattare och företag.

Anställningen är tidsbegränsad till 2 år, med viss möjlighet till förlängning till maximalt tre år, enligt centralt kollektivavtal.  Anställningen är inriktad på den forskning som beskrivs ovan, och innefattar en begränsad mängd institutionstjänstgöring (huvudsakligen undervisning) på högst 20%.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i datavetenskap med inriktning mot människa-dator-interaktion, interaktionsdesign, miljöpsykologi, sociologi eller liknande områden, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen inom samma områden. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Du måste ha dokumenterade kunskaper i utveckling av interaktiva digitala applikationer.

Mycket goda kunskaper i engelska (både i tal och skrift) är ett krav.

Du behöver kunna uppträda professionellt i olika sammanhang: som medlem i forskarteamet, med deltagare och aktörer såsom beslutsfattare, och organisationer som Uppsala parkering. 

Önskvärt/meriterande i övrigt
Någon erfarenhet av kvalitativ analysmetoder, särskilt som kan tillämpas på sociala praktiker, energi och miljömässig hållbarhet är önskvärd. 

Möjlighet att kunna genomföra forskning med deltagare på svenska är meriterande. 

Ansökningsförfarande

  • En beskrivning om motivationen för att söka tjänsten, inklusive forskningsintresse och dokumentation som visar på den sökandes förmåga att arbeta i grupp.
  • Ett CV.
  • Kopia av examina och betyg (översatta till engelska eller svenska).
  • Kopia av doktorsavhandling (eller ett utkast till detta).
  • Tidigast möjliga startdatum för anställningen.
  • Kontaktinformation till minst en referens (men inga rekommendationsbrev)

Lovande sökande kommer att kallas till en intervju på plats (beräknad till den10 april eller i närheten av 10 april) innan anställning, och det kan bli en första omgång Zoom-intervjuer den 3 april.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 12 maj 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Mike Hazas, mike.hazas@it.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 24 mars 2025, UFV-PA 2025/625.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/625
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-03-04
Sista ansökningsdag 2025-03-24

Tillbaka till lediga jobb