Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Tidsbegränsad heltidsanställning två år med tillträde snarast eller enl överenskommelse

Bli en av oss!

Institutionen för materialvetenskap har som mål att vara en miljö för framgångsrik och värdefull forskning och utbildning med inriktning mot materialvetenskapliga lösningar för viktiga samhällsutmaningar. Vår institution utgör en spännande arbetsplats med forskning i ett brett teknikrelaterat område, från grundforskning till storskalig tillämpad forskning, och med täta kontakter med studenter genom institutionens engagemang i civilingenjörs- högskoleingenjörs- och masterutbildningar. Vår forskning och undervisning bedrivs inom sju avdelningar med olika forskningsfokus.

Läs mer om oss här

Om avdelningen

Avdelningen för mikrosystemteknik är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. Forskare vid MST har lång erfarenhet av materialvetenskap, mekanik och tillverkning av mikrosystem, där vi tar fram sensorer, aktuatorer och mikrofluidik. Forskargrupper är specialiserade på mjuka och töjbara mikrosystem, högtrycksmikrofluidik, additiv tillverkning, rymdteknik och gassensorer. Tillämpningarna finns särskilt inom miljöanalys, medicinsk teknik, robotik och krävande miljöer. 

Forskningsverksamheten inom gruppen ÅM-Nano fokuserar på additiv tillverkningsteknik (AM) på mikro- och nanonivå med ett mål att kunna skapa komplexa mikrosystem enbart med AM-tekniker. Hittills har tekniker såsom direct ink writing, electroprinting och 2-photon printing använts för att tillverka såväl superkondensatorer som bioaktiva membran och polymera aktuatorer samt sensorer. Projekten sker typiskt i samarbete med andra universitetsforskare och världsledande företag. Ett unikt och specialiserat AM-laboratorium finns som plattform för att bygga upp en attraktiv forskningskarriär.

Projektbeskrivning

Projektet ingår i kompetenscentret AM4Life, vilket till lika delar finansieras av Vinnova, företag och Uppsala universitet. Detta projekt delfinansieras av Kanthal vars dotterbolag i Florida (Alleima Medical) tillverkar trådbaserade komponenter för medicinska produkter. Projektet syftar till att ta fram en miniatyriserad elektrokemisk sensor för att detektera olika markörer i blod. Det är flera viktiga krav på sensorn: elektroder i µm-skala, god elektrisk ledningsförmåga, stor specifik yta, samt rätt ytfunktionalisering. Beroende på utfallet av olika utvecklingssteg så kommer projektets inriktning att anpassas för att uppnå det övergripande målet.

Arbetsuppgifter

Arbetsuppgifterna är till största del experimentella med syftet att utvärdera och jämföra olika AM-tekniker för att tillverka sensorer. Arbetet handlar om att förbereda och genomföra 3D-skrivningen av den specifika tillverkningsdesign som valts, samt att utvärdera tillverkade mikrostrukturer med exempelvis elektrokemisk utrustning och svepelektronmikroskopi. En viktig del i arbetet är att ta fram det ”bläck” som ska skrivas ut. En betydande del av arbete är att sätta sig in i relaterad utveckling inom forskningsfältet, för att förstå såväl tillverkningstekniker som tillämpningsaspekter.

I arbetsuppgifterna ingår även kommunikation av forskningsresultat genom vetenskapliga artiklar i väletablerade vetenskapliga tidskrifter och genom presentationer internt och vid internationella konferenser. Utöver forskning, ingår även viss medverkan i undervisning, t ex i form av handledning av doktorander, masterstudenter och projektstudenter. Du förväntas också bidra till ansökningar för externa forskningsmedel.

Kvalifikationskrav

För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska vara klar senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

För denna anställning krävs en doktorsexamen i mikrosystemteknik eller motsvarande examen inom angränsande område.

Vi kräver mycket goda och dokumenterade kunskaper inom additiv tillverkning (AM) på mikrometernivå, dvs AM där såväl de utskrivna detaljerna har dimensioner i mikrometerskala som att placeringskontrollen är på sub-mikrometernivå, särskilt experimentell erfarenhet av teknikerna direct ink writing och electrowriting.

Vi kräver mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter i engelska, samt mycket goda färdigheter att skriva vetenskapliga publikationer.

Läs mer om rollen som postdoktor, samt regler och riktlinjer på arbetsgivarverkets hemsida här.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Det är meriterande med dokumenterad kunskap och erfarenhet inom ett eller flera av följande områden:

  • biokemiska sensorer, speciellt elektrokemiska
  • utveckling av bläck för AM-tekniker
  • LabView för styrning av experimentell utrustning
  • mekanik för positionering med hög precision
  • mikrofluidik

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper och du måste vara självgående och initiativrik och ha förmåga att självständigt planera och driva projekt. Du skall vidare vara pedagogisk, strukturerad och kunna arbeta effektivt både enskilt och i grupp, samt ha lätt för att samarbeta och kommunicera med personer inom olika ämnen.

Särskild vikt kommer att läggas vid förmåga att publicera vetenskapliga arbeten i tidskrifter av hög kvalitet och att ge presentationer vid vetenskapliga möten.

Din ansökan ska innehålla:

  • Personligt brev på engelska som beskriver dig själv och varför just du är lämplig för denna tjänst
  • CV (max 2 sidor)
  • Publikationslista
  • Kopior av tre publikationer av särskild relevans
  • Kopior av doktorsexamen, masterexamen, dina kursbetyg och andra relevanta meriter
  • En kort beskrivning/sammanfattning (på maximalt 300 ord) av din doktorsavhandling
  • Om tillgängligt, en elektronisk version av din doktorsavhandling (eller webblänk)
  • Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två kontaktpersoner som har accepterat att vara referenser för dig. Det ska även framgå vilken relation du har haft till respektive referens

Ansökan kan med fördel skrivas på engelska. Vi kommer under ansökningstiden löpande att läsa ansökningshandlingar och kalla till intervju.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-05-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Prof. Stefan Johansson, stefan.johansson@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 15 Januari 2025 UFV-PA 2024/4265

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-05-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4265
Kontakt
  • Stefan Johansson, 018-4713086
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-12-05
Sista ansökningsdag 2025-01-15

Tillbaka till lediga jobb