Uppsala universitet, Tandemlaboratoriet

1:e forskningsingenjör vid Tandemlaboratoriet

Tandemlaboratoriet är en nationell forskningsinfrastruktur vid Uppsala Universitet som tillhandahåller och utvecklar metoder för materialkaraktärisering med hjälp av snabba joner. I utrustningen ingår ett flertal acceleratorer såväl som jonkällor och många olika experimentella mätstationer med avancerade detektorer och komplex elektronik för analys. Inom Tandemlaboratoriets verksamhet pågår, vid sidan av tillämpning av redan etablerade acceleratorbaserade materialanalytiska tekniker inom världsledande forskning och industritillämpningar, en konstant utveckling av nya metoder för jonstrålebaserad icke-förstörande analys av material på nanometersnivå. Kandidaten för tjänsten ska medverka i såväl drift och underhåll av befintlig utrustning som utveckling av ny instrumentering, oftast i nära samarbeten med forskare verksamma vid infrastrukturen. En viktig arbetsuppgift kommer vara design och utveckling av den nya integrerade infrastrukturen för analys av lätta grundämnen med olika metoder - ”LigHt”.

Projektbeskrivning
Den sökande ska, i samarbete med övriga gruppmedlemmar, ansvara för installation, drift, underhåll, planering, dokumentation och kvalitetskontroll av teknisk utrustning och experiment. Ett fokusområde kommer att vara uppgraderingar av 5 MV pelletronanläggningen och dess integrering med ett syntessystem, sekundärjonmasspektrometri och utrustning för röntgenbaserad instrumentering. Utrustning inkluderar ultrahögvakuumsystem, högspänningsapparaturer och styrelektronik.

Arbetsuppgifter

 • Drift av acceleratoranläggningar för materialmodifiering och materialanalys.
 • Installation och testning av ny utrustning för icke-förstörande materialanalys med hjälp av jonstrålar eller andra mätmetoder.
 • Drift, installation och testning av relevant forskningsutrustning inom isotopanalys.
 • Mekanisk konstruktion, montering och testning.
 • Drift, underhåll och utveckling av elektronik.
 • Arbetsledning av annan teknisk personal.
 • Allmän tekniskt stöd för drift och utveckling vid Tandemlaboratoriet.
 • Viss administration i form av teknisk dokumentation.

Kvalifikationskrav
MSc i teknik eller fysik eller motsvarande arbetserfarenhet inom relevant ämnesområde. En doktorsavhandling inom ett tekniskt eller naturvetenskapligt ämne är en merit. Vi söker kvalificerade och motiverade kandidater med stort intresse att stödja akademisk forskning. Kunskap och erfarenhet av elektronik- och mekanikarbete samt kvalitetskontroll är ett krav. God muntlig och skriftlig färdighet i engelska är ett krav, liksom förmåga att ta egna initiativ och att arbeta både självständigt och i grupp. Vi utgår från att du vill ta ansvar, kan driva flera aktiviteter samtidigt, är innovativ och har ett genuint intresse för teknik.

Det förväntas att den framgångsrika kandidaten har de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet av utrustning för acceleratorer eller atom- och kärnfysikexperiment är önskvärt och meriterande liksom erfarenhet med högvakuumteknik och högspänningsteknik såväl som elektronik. Tidigare erfarenhet inom arbetsledning av annan teknisk personal är önskvärt. Dokumenterad erfarenhet att samarbeta med forskare är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Om ansökan 
Ansökan ska skrivas på engelska, bör innehålla en kort beskrivning av relevanta erfarenheter, CV, kopior av examensbevis och betyg och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa. Vi ser gärna att du lämnar uppgift om referenspersoner eller bifogar rekommendationsbrev.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Daniel Primetzhofer, e-post: daniel.primetzhofer@physics.uu.se, tel 018-471 3040.

Välkommen med din ansökan senast den 14 juni 2024, UFV-PA 2024/2004

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2004
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-31
Sista ansökningsdag 2024-06-14

Tillbaka till lediga jobb