Uppsala universitet, Institutionen för organismbiologi

Projektassistent inom Människans Evolution

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 54 000 studenter, mer än 7 500 anställda och en omsättning på cirka 8 miljarder kronor.

Vid institutionen för organismbiologi bedriver vi undervisning och forskning om evolution, utveckling och funktion på organismnivå. För mer information se www.iob.uu.se.

Befattningen är placerad i Professor Mattias Jakobsson och Dr. Maximilian Larenas forskargrupp (Human evolution - Uppsala University (uu.se) och fokuserar på att ta fram genetisk (DNA) information från förhistoriskt humant material med hjälp av avancerade molekylärgenetiska metoder. Se även Jakobsson lab för mer information: Jakobsson Lab – Human evolution | Biology | Statistics (uu.se)

Arbetsuppgifter
Vi söker nu en  medarbetare till forskargruppen där arbetsuppgifterna främst kommer att innefatta laborativt arbete med förhistoriskt DNA för att generera sekvensdata (Illumina) från mänskliga lämningar (ben, tänder) som är mellan några hundra till många tusen år gamla. Arbetet kommer till största delen utföras i ett  specialbyggt laboratorium för att hålla en extremt ren miljö. Vi arbetar under renrumsförhållanden för att undvika kontamination. Arbetet innefattar att hantera prover hela vägen från provtagning av ben, via DNA extraktion, DNA biblioteksbyggande, amplifiering, kvantifiering och förberedelese för DNA sekvensering. Utöver arbetet med förhistoriska prover finns det även provförberedelse för sekvensering och genotypning av humant DNA (från blod/saliv) från nu-levande individer, samt rutinbaserat labarbete för forskargruppen. Tjänsten omfattar heltid.

Kvalifikationskrav
BMA utbildning eller lämplig högskoleutbildning med inriktning molekylärbiologi/genetik eller annan inriktning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig. Vi söker en person med goda kunskaper av laboratoriearbete gärna med erfarenhet av arbete med ”next generation sequencing” metoder, DNA extraktion, PCR, DNA kvantifiering samt sekvensering. Arbetet är självständigt under handledning av seniora forskare i forskargruppen och ställer stora krav på planerings- och organisationsförmåga, ansvarstagande och noggrannhet. Goda kunskaper i talad och skriven engelska förutsätts. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande
Erfarenhet av arbete vid molekylärbiologiskt forskningslabb och med förhistoriskt DNA för att generera sekvensdata från mänskliga. Erfarenhet av storskalig provhantering samt arbete med laboratorierobotar.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad (6 månader). Omfattningen är heltid/100%. Tillträde den 1 juli eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Mattias Jakobsson, mattias.jakobsson@ebc.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 17 jun 2024, UFV-PA 2024/1944

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-07-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1944
Kontakt
  • Mattias Jakobsson, 0184710000
Publicerat 2024-05-31
Sista ansökningsdag 2024-06-17

Tillbaka till lediga jobb