Uppsala universitet, Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap

Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap är en institution inom Medicinska fakulteten vid Uppsala universitet. Vid institutionen finns idag ca 200 medarbetare och ytterligare 150 forskare är kopplade till institutionen. Verksamheten består av 10 forskargrupper och utbildning bedrivs på alla nivåer. Här kan du läsa mer om oss. https://www.pubcare.uu.se/

Forskargruppen Klinisk Geriatrik är verksam vid Akademiska Sjukhuset och Rudbecklaboratoriet. Vår forskning är inriktad mot genetik, diagnostik och terapi av neurodegenerativa sjukdomar. Forskningen sker i samarbete med forskargruppen för Molekylär Geriatrik vid Rudbecklaboratoriet samt andra forskargrupper såväl i Sverige som internationellt.

Bakgrund
Studier av sällsynta genmutationer som orsakar Alzheimers sjukdom har resulterat i viktiga kunskaper om de underliggande molekylära sjukdomsprocesserna. I hjärnor från Alzheimerpatienter kan man påvisa olösliga plack, bestående av amyloid-β (Aβ), neurofibrillära nystan av tau-proteinet samt förlust av synapser och nervceller. Enligt amyloidhypotesen initieras sjukdomen av ökade nivåer eller förändrade former av Aβ. Vi har tidigare identifierat och karaktäriserat tre sjukdomsmutationer i genen för amyloidprekursorproteinet (APP). Forskningen om den arktiska mutationen ledde till kunskap om att lösliga aggregat av Aβ, så kallade protofibriller, är skadliga för hjärnan och därmed ett lämpligt mål för behandling.

Arbetsuppgifter
Det övergripande målet för projektet är med hjälp av cellulära modeller studera effekten av nya mutationer. Förekommande arbetsuppgifter utgörs av ELISA, Western-Blot, cellodling och andra molekylära analysmetoder. Dessutom förväntas kandidaten delta i provhantering och analys av data från exomsekvensering samt pågående longitudinella studier. Deltagande i ytterligare relaterade projekt inom vår forskningsgrupp kan också bli aktuellt.

Kvalifikationskrav
Sökanden ska ha en doktorsexamen, eller motsvarande utländsk examen, i genetik, molekylär biologi, biokemi/bioteknik eller liknande. Tidigare erfarenhet av laborativt arbete med genetiska och immunologiska analysmetoder samt cellodling. God datorvana, samt erfarenhet av bioinformatiska och statistiska analyser. Sökanden förväntas även ha god förmåga att uttrycka sig på engelska i skrift och tal.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av arbete med DNA, PCR/qPCR och masspektrometri är meriterande.

Ansökningsförfarande
Ansökan ska innehålla ett personligt brev (max 1 sida, skrivet på engelska eller svenska) som beskriver sökandens bakgrund och forskningsintressen, aktuellt curriculum vitae (CV) med publikationsförteckning, kopior på examensbevis, samt kontaktinformation (namn, e-post, telefonnummer) till två referenspersoner.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Vilmantas Giedraitis, vilmantas.giedraitis@pubcare.uu.se, +46 73-4697455.

Välkommen med din ansökan senast den 11 mars 2024, UFV-PA 2024/506.

 

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enl överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/506
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-02-12
Sista ansökningsdag 2024-03-11

Tillbaka till lediga jobb