Uppsala universitet, Kemiska sektionen, Institutionen för kemi - BMC

Postdoktor inom Excellenscentrat Livets Kemiska Mekanismer vid Uppsala universitet

Institutionen för kemi – BMC bedriver forskning och utbildning inom analytisk kemi, biokemi och organisk kemi. Drygt 100 personer arbetar vid institutionen. Nya medarbetare och studenter rekryteras från hela världen och engelska är det huvudsakliga arbetsspråket. Institutionen är belägen vid Biomedicinskt centrum i Uppsala, vilket underlättar samarbeten med forskargrupper inom biologi, farmaci, medicin och SciLifeLab och ger tillgång till avancerad infrastruktur för experimentella och teoretiska studier. Du hittar mer information om oss här.
https://www.kemi.uu.se/bmc/.

"Livets kemiska mekanismer" är ett nytt Excellenscenter, som är finansierat av Vetenskapsrådet. Det främjar tvärvetenskapligt samarbete inom undervisning, forskning och samverkan med sin bas vid institutionen av Kemi – BMC och Medicinsk biokemi och mikrobiologi vid Uppsala universitet. Centret leds av fyra forskningsledare; Lanekoff, Erdélyi, Petzold och Westenhoff, och förväntas expandera till ett stort konsortium med gästforskare, tvärvetenskapliga interaktioner mellan forskare, sommar/vinterskolor, seminarieserier, undervisningsaktiviteter med mera. Det övergripande målet för excellenscentrat är att ge en fördjupad bild av de kemiska mekanismer som är viktiga för att upprätthålla liv genom att främja interaktion mellan gemensamt definierade discipliner.

Nu annonserar vi en tjänst som är fokuserad på små molekyler där postdoktorn kommer att  arbeta i Lanekoff gruppen, samt samarbeta interdisciplinärt inom centret. Framgångsrika kandidater har en relevant bakgrund inom livets kemi med fokus på små molekyler, såsom metaboliter och lipider, och antingen  masspektrometri (MS), bioinformatik, biokemi eller analytisk kemi. Förutom att arbeta i en mycket tvärvetenskaplig miljö och inom forskargruppen kommer kandidaten ha möjlighet att påverka valet av forskningsprojekt. De utvalda projekten kommer att vara inom det centrala temat "livets kemiska mekanismer" och kan sträcka sig från att belysa det cirkadiska klockmaskineriet till ribosomreglering och att dechiffrera molekylära samspel i cellulära membran.

Arbetsuppgifter
De framgångsrika kandidaterna kommer utföra forskning av hög kvalitet. De kommer också utveckla centret genom att vara en central länk mellan forskargrupper och vara delaktiga i aktiviteter, såsom kick-off och seminarieserier. Kandidaten kommer att använda avancerade metoder och instrumentering och arbeta tillsammans inom centrat för att integrera olika data och arbetsflöden med målet att identifiera livets kemiska mekanismer. Postdoktorn kommer även att samarbeta med doktorander, studenter och forskare i de fyra grupperna och centret i en tvärvetenskaplig miljö, samt att skriva publikationer, anslagsansökningar och delta i samverkan.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i naturvetenskap eller teknikvetenskap eller en utländsk examen som bedöms motsvara sådan doktorsexamen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc. Den framgångsrika kandidaten har erfarenhet av analytiska tekniker, framförallt masspektrometri av små molekyler med ursprung från biologiskt material.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, motivation och självständighet, samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha de förmågor som krävs för att utvecklas inom projektet. En förutsättning för tjänsten är att du är flytande i engelska, både i tal och skrift, då tjänsten är i en internationell miljö. Kandidaten ska ha erfarenhet av vetenskapligt skrivande.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av cellulär metabolism, cellhantering, provberedning, datahantering, statistik, programmering, pathway-analys  kommer att ses som starka meriter. Poäng från IELTS eller TOEFL är önskvärda men inte obligatoriska vid ansökningstillfället.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Ingela Lanekoff, ingela.lanekoff@kemi.uu.se, +46 18 471 36 73

Välkommen med din ansökan senast den 23 februari 2024, UFV-PA 2024/312.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/312
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-01-25
Sista ansökningsdag 2024-02-23

Tillbaka till lediga jobb