Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Universitetsadjunkt 50% med fokus på Hållbar energiomställning.

Vill du arbeta med undervisning inom energiomställning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som Universitetsadjunkt på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 280 anställda. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineraler och fossiler till hur berg och oceaner bildas och från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se

Enheten för vindenergi på Campus Gotland bedriver tvärvetenskaplig verksamhet inom planering, projektering och optimering av vindkraft samt hållbar energiomställning. Verksamheten omfattar undervisning, forskning och samverkansprojekt. Inom forskningen har vi en gedigen bredd och samverkar både nationellt och internationellt. Idag omfattar verksamheten ca 20 personer med både teknisk, natur- och samhällsvetenskaplig kompetens. Anställningen avser att stärka verksamhetens utveckling.

Avdelningen finns på Campus Gotland, ett internationellt campus mitt i världsarvsstaden Visby. Läs mer på avdelningens webbplats. https://www.geo.uu.se/forskning/vindenergi/

Arbetsuppgifter
Utbildningen består av undervisning på campus Gotland och distans på grundläggande- och avancerad nivå inom vindkraftprojektering och hållbar energiomställning. Universitetsadjunkt med fokus på Hållbar energiomställning för undervisning på grundnivå. Undervisningen kommer att genomföras både på svenska och engelska. Samt innefattar i förstahand nätbaserad undervisning i Hållbar energiomställning innefattande kurserna Hållbar energiomställning samt Energisystem och dess miljöpåverkan.

  • Undervisning och administration. Till undervisning räknas kursansvar, kursadministration och studentkontakt. Undervisningen kommer att vara fokuserad på våra kurser inom energiomställning. Undervisningen kommer att omfatta i huvudsak våra nätbaserade kurser men även undervisning på campus kan förekomma.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.
  • Anställningen kan komma att innefatta administrativa uppdrag samt deltagande i utvecklings- och samverkansprojekt inom Uppsala universitet och enheten.

Kvalifikationskrav

  • Examen med ämnesfördjupning från högskoleutbildning inom energiomställning.
  • Pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och ämnesfördjupningen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. 
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. Vi ser gärna att du som person är flexibel, initiativtagande, prestationsorienterad och har god samarbetsförmåga. Du trivs med att arbeta i en föränderlig miljö, du vill ta mycket eget ansvar och är van att arbeta i ett högt tempo.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Vi ser gärna att du som sökande har tidigare erfarenhet av arbete inom statlig myndighet och framförallt inom akademin. Vidare ser vi det positivt om du från tidigare anställningar har relevant erfarenhet som skulle berika våran verksamhet som t ex pedagogiska metoder, eget nätverk inom vindkraftsområdet, arbetat i den privata sektorn, projektledning, eget företagande och/eller ideellt arbete.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl dokumenterad ämnesfördjupning som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den pedagogiska skickligheten.

Ämnesfördjupning kan avse relevant avlagd examen på forskarnivå. Förutom akademisk meritering kan även erfarenhet från annan verksamhet, som inbegriper utvecklingsarbete inom ämnesområdet, beaktas.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings meritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisnings meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid tidigare dokumenterad erfarenhet att i praktiken ha undervisat på distans och/eller i klassrum på högskolenivå, inom vindkraftsområdet eller energiomställning i stort.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap.

Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 12 månader. Omfattningen är 50 %. Tillträde 2024-02-15 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby

Upplysningar om anställningen lämnas av:  Avdelningsföreståndare, Professor Stefan Ivanell,  stefan.ivanell@geo.uu.se, 0498-10 83 60

Välkommen med din ansökan senast den 30 januari 2024, UFV-PA 2024/172.

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2024-02-15 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Visby
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/172
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uu.se
  • Saco-S-föreningen, saco-s@uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
Publicerat 2024-01-16
Sista ansökningsdag 2024-01-30

Tillbaka till lediga jobb