Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Vi är idag Uppsala universitets tredje största institution och har i dag drygt 350 anställda varav 120 lärare och 120 doktorander. C:a 5000 grundutbildningsstudenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år. Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats.

Vid avdelningen för Datorteknik utvecklar vi teori och tillämpningar av kommunikationssystem och datorarkitektur. Två viktiga mål är att utveckla och modellera system som är energieffektiva och säkra. Forskargrupperna publicerar vid prestigefyllda konferenser och har samarbeten med internationella akademiska och industriella partners.

Projektbeskrivning: Distribuerad inlärning över trådlös kommunikation
Ett exempel på föreslagna forskningsprojekt anges kort nedan. Den exakta inriktningen avgörs i en dialog mellan sökande och handledaren.

Detta projekt syftar till att fördjupa vår förståelse och kunskapsbas inom distribuerad maskininlärning och trådlösa kommunikationssystem. Vårt primära mål är att utveckla metoder som möjliggör distribuerad maskininlärning i nästa generations trådlösa kommunikationssystem, specifikt inriktade på applikationer i fordonsnätverk och Internet of Things för 6G. Forskningen kommer att koncentreras på att ta fram allmänna distribuerade inlärningsmetoder och trådlösa protokoll som i samarbete förbättrar kommunikationen och energieffektiviteten, tillförlitligheten, säkerheten och integriteten för kommunikationen.

Genom att kombinera dessa domäner strävar vi efter att underlätta utvecklingen av realtidskritiska applikationer som uppnår hög inlärnings- och kommunikation prestanda. Som en del av detta projekt förväntar vi oss att publicera våra forskningsresultat i prestigefyllda tidskrifter och konferenser för att visa upp våra bidrag till området.

Om du har en stark passion för trådlös kommunikation, maskininlärning och deras integration, och om du är entusiastisk över att utforska nya forskningsriktningar inom detta område, uppmuntrar vi dig starkt att ansöka om denna doktorandanställning. Genom att gå med i vårt team får du möjlighet att bidra till att forma framtiden för trådlösa kommunikationssystem.

Arbetsuppgifter
Uppgifterna för denna doktorandanställning innebär en noggrann analys av maskininlärning, trådlös kommunikation och optimering ur både teoretiska och praktiska perspektiv. Ändå kommer du att arbeta i en coachningsfokuserad miljö där sådana färdigheter lätt kan förbättras med hjälp av dina rådgivare, doktorander och kurser. 

Anställningen är på maximalt fem år och doktorerna förväntas ägna tid åt forskning och deltagande i kurser anpassade till forskningsämnet. Resten av arbetsuppgifterna innebär undervisning vid institutionen, inklusive viss administration, till högst 20%. 

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom datavetenskap, elektroteknik eller tillämpad matematik, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Som för alla doktorander krävs ett genuint intresse och nyfikenhet för ämnet samt utmärkta analytiska och kommunikativa färdigheter, både muntligt och skriftligt på engelska. Vi kräver att sökande redan är duktiga skribenter och programmerare. Dessutom är begåvning, självmotivation och vilja att lära sig bland de bästa verktygen för jobbet.

Kandidaten bör ha en teoretisk grund tillsammans med praktisk erfarenhet av antingen maskininlärning, trådlös kommunikation eller optimering, vilket kommer att fungera som en solid grund för att bedriva effektfull forskning och göra betydande bidrag till området. Det är dock viktigt att notera att den utvalda doktoranden också kommer att få en omfattande utbildning för att förvärva nödvändiga färdigheter som kan saknas, vilket säkerställer en väl avrundad och kapabel forskare.

Vi kräver också att sökande redan är duktiga skribenter och programmerare och kan peka på indikationer, såsom text och kod som sökande har producerat tidigare.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Ytterligare kvalifikationer inkluderar kunskap om maskininlärningsteori, trådlösa kommunikationsprotokoll och optimeringstekniker. Kandidater bör ha en djup förståelse för de underliggande teoretiska ramarna och de matematiska grunderna som stöder dem, vilket möjliggör en analys, design och utvärdering av innovativa tillvägagångssätt inom forskningsdomänen. Dessutom är erfarenhet av distribuerad inlärning och mobila trådlösa nätverk också meriterande.

Förutom teoretisk skicklighet, bör kandidater också visa erfarenhet av att tillämpa sina kunskaper på verkliga scenarier. Detta innebär praktisk erfarenhet av att implementera maskininlärningssystem, utveckla trådlösa kommunikationssystem eller lösa optimeringsproblem. Praktiska färdigheter i programmeringsspråk är mycket önskvärda, särskilt i Python, MATLAB eller Julia.

De sökande ska kunna arbeta väl både på egen hand och i samverkan med en mångsidig grupp, vara bekväm med att ge och ta emot konstruktiv kritik samt ha en stark förmåga till kritiskt tänkande och strukturerat arbete. Dessa kompetenser är lika viktiga som de tekniska kvalifikationerna. Se institutionens hemsida för forskarutbildning för mer information.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:
(1) en beskrivning (högst 2 sidor) om motivationen för att söka anställningen, inklusive en självbedömning av varför du är rätt kandidat för anställningen;
(2) ett CV;
(3) examina och betyg (översatta till engelska eller svenska);
(4) examensarbete (eller ett utkast till detta, och/eller någon annan själv författad teknisk eller vetenskaplig text), publikationsförteckning, kodlagring och samarbetsverktyg, och andra relevanta dokument; och
(5) referenser med kontaktinformation (namn, e-post och telefonnummer), gärna upp till två rekommendationsbrev.

Ansökningar kan lämnas in av sökande som inte fullt ut avlagt examen (se behörighetskraven ovan), dock bör alla sökande ange tidigast möjliga startdatum för anställningen.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 april 2024 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Biträdande universitetslektor Jose Mairton Barros da Silva Junior (+46 70 1679794, mairton.barros@it.uu.se).

Välkommen med din ansökan senast den 19 januari 2024, UFV-PA 2023/4920.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-04-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/4920
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-12-18
Sista ansökningsdag 2024-01-19

Tillbaka till lediga jobb