Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Tidsbegränsad heltidsanställning på två år med tillträde snarast eller enligt överenskommelse.

Anställningen är placerad vid avdelningen för medicinsk teknik, institutionen för materialvetenskap, i den interdisciplinära forskargruppen EMBLA som leds av professor Maria Tenje. Gruppen som består av ca 15 personer bedriver framgångsrik och internationellt erkänd forskning inom organs-on-chip och droppbaserad mikrofluidik i samarbete med forskarlag vid flera olika svenska och utländska universitet. Forskningsfinansiering har erhållits genom flera prestigefyllda anslag, bl.a. från Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och European Research Council (ERC).

Projektbeskrivning
Den snabba utvecklingen av antibiotikaresistens är ett av världens största hot mot folkhälsan. Vi behöver därför ta fram innovativa diagnostiska metoder som snabbt och med hög träffsäkerhet kan identifiera och klassificera olika bakteriers känslighet mot antibiotika. Syftet är att hjälpa till i kliniskt beslutsfattande med förskrivning av korrekt antibiotikabehandling.

En stor utmaning för att avgöra om bakteriecellerna är mottagliga eller resistenta mot ett specifikt antibiotikum är att det ibland finns väldigt små subpopulationer av bakterier som uppvisar en instabil och övergående förändring av deras motstånd, ett fenomen som kallas för heteroresistens. Målet med detta projekt är att utveckla nya metoder för snabb upptäckt och isolering av heteroresistenta subpopulationer av bakterier för framtida kliniska tillämpningar. I projektet ska vi utveckla nya mikrofluidiska system med integrerad akustik för identifiering och isolering av bakterier.

Projektet är en del av ett pågående forskningssamarbete med den världsledande gruppen ledd av Prof. Dan I Andersson med expertis inom bakteriologi och forskning inriktad på antibiotikaresistens. Tillsammans utvecklar vi nya diagnostikmetoder för kliniska miljöer.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna inom detta tvärvetenskapliga forskningsprojekt handlar främst om att bedriva högkvalitativ forskning inom alla projektets stadier, från design och tillverkning av mikrofluidiska system med integrerad akustik till utvärdering och publicering av de vetenskapliga resultaten. Du förväntas själv ansvara för tillverkning, karakterisering och optimering av nya akustofluidiska system som kan användas för identifiering och isolering av heteroresistenta bakterier. Tillsammans med andra gruppmedlemmar inom projektet förväntas du använda systemet för analys av kliniska prover av bakterier och utvärdera den kommersiella potentialen hos den utvecklade tekniken.

Utöver forskning, ingår även viss medverkan i undervisning, t ex handledning av doktorander, och även master- och projektstudenter. Kommunikation av forskningsresultat genom vetenskapliga artiklar i väletablerade vetenskapliga tidskrifter och presentationer vid internationella konferenser är också viktiga moment i anställningen. Du förväntas också bidra till ansökningar för externa forskningsmedel.

Kvalifikationskrav
För anställning som postdoktor ska du ha en doktorsexamen eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen. Examen ska ha avlagts senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

För denna anställning krävs en doktorsexamen i medicinsk teknik, teknisk fysik, nanoteknologi, maskinteknik, elektroteknik, materialvetenskap eller motsvarande utbildning i angränsande område. Vi kräver också dokumenterad kunskap och erfarenhet inom droppbaserad mikrofluidik och integrerad akustik.

Vi kräver mycket goda skriftliga och muntliga färdigheter i engelska samt även mycket goda färdigheter att skriva vetenskapliga publikationer.

Vi kräver utmärkt analytisk förmåga samt skicklighet med praktiskt handhavande av experimentella utrustningar. Vi kräver även förmåga att kunna arbeta fokuserat, strukturerat och med framförhållning och inom givna tidsramar, såväl individuellt som i grupp, och att kunna samarbeta i en tvärvetenskaplig miljö med kollegor både inom och utanför avdelningen.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Dokumenterad kunskap och erfarenhet inom tillverkning och användning av mikrosystem med särskild kompetens inom UV-litografi, gjutning och bondning av PDMS. Meriterande är även skicklighet inom statistik och experimentell design och tidigare kompetens och erfarenhet av att utvärdera kommersiell potential av forskningsresultat.

Vid bedömning av ansökningarna kommer särskild vikt att läggas vid sökandes dokumenterade erfarenhet av att publicera vetenskapliga arbeten i tidskrifter av hög kvalitet och att ge presentationer vid vetenskapliga möten. 

Instruktioner för ansökan:

Din ansökan ska innehålla:

  1. Ett kort brev som beskriver dig själv och varför just du är lämplig för denna tjänst.
  2. CV (max. 2 sidor)
  3. Lista på relevanta publikationer
  4. En kopia av din doktorsexamen
  5. Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner

Ansökan kan med fördel skrivas på engelska. Vi kommer under ansökningstiden löpande att läsa ansökningshandlingar och kalla till intervju.

Om anställningen:

Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enl centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde enl överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av Professor Maria Tenje (maria.tenje@angstrom.uu.se), Professor Dan I Andersson (dan.andersson@imbim.uu.se) eller dr Susan Peacock (susan.peacock@angstrom.uu.se)

Information om avdelningen för medicinsk teknik finns att tillgå på https://www.materialvetenskap.uu.se/medicinsk-teknik/

Information om Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi finns att tillgå på https://www.imbim.uu.se/

Välkommen med din ansökan senast den 12 januari 2024, UFV-PA 2023/4471

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-02-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/4471
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-12-15
Sista ansökningsdag 2024-01-12

Tillbaka till lediga jobb