Uppsala universitet, Medicinska och farmaceutiska vetenskapsområdet, Medicinska fakulteten, Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi

SciLifeLab (www.scilifelab.se) är ett nationellt centrum för storskalig, datadriven och hypotesdriven forskning inom molekylär biovetenskap. Science for Life Laboratory (SciLifeLab) drivs gemensamt av UU, KTH, KI och SU. SciLifeLab samlar forskare över traditionella gränser och främjar samarbeten med industri, sjukvård, offentliga forskningsorganisationer och internationella partners. Som SciLifeLab-Fellow kommer den rekryterade forskaren att vara en del av den dynamiska SciLifeLab-gemenskapen både lokalt i Uppsala och i Sverige i stort. För information om SciLifeLab fellow-programmet, se https://www.scilifelab.se/contact/fellows/?filter=all.

SciLifeLab-Fellows ingår även i ett brett nationellt nätverk av framtida akademiska ledare inom SciLifeLab och Wallenbergs nationella program för datadriven livsvetenskap (DDLS) och fellowsprogram vid Wallenberg Centers for Molecular Medicine (WCMM), inom nätverket Program for Academic leaders in Life Science, PALS, se https://www.palsnetwork.se.

SciLifeLab söker nu en excellent forskningsledare för att stärka forskningsmiljön i Uppsala. Institutionsplacering görs inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci och bestäms i samband med anställning.

Beskriv av ämnesområdet
Avancerade terapiläkemedel (eng. Advanced Therapy Medicinal Products, ATMP) är läkemedel som baseras på gener, celler eller vävnader. Genterapi syftar till att korrigera genetiska störningar eller behandla sjukdomar genom att modifiera eller byta ut en gen eller ett genfragment i en patients celler. Somatisk cellterapi kan även innebära modifiering av celler eller vävnader för att ändra dess ursprungliga funktion som en del av behandlingen. Vävnadstekniska läkemedel är celler eller vävnader som har modifierats för att reparera, nybilda eller ersätta mänsklig vävnad hos en patient. Individanpassning är en nyckelaspekt inom ATMP, men produktens heterogenitet (inom en viss produktbatch samt produktkarakteristika, beror på donatorns celler och varierar mellan donatorer) kan påverka dess effekt och säkerhet. Dessutom kan transport från patient till laboratoriet och laboratorieförhållanden komplicera framställningen ytterligare. Standardisering kring hur en produkt framställs och karaktäriseras är under utveckling. Det är viktigt att bättre förstå hur avancerade läkemedelsprodukter påverkas av olika faktorer och genom detta också optimera behandlingen. Detta kan inkludera att undersöka databaser som beskriver produktutveckling, inklusive formuleringsstrategier, och inom-produkt och mellan-patient-variabilitet för olika ATMP-produkter. Det inbegriper också vävnads-/cellskörd, laboratoriehantering, logistisk utveckling och immunrelaterade biverkningar.

Anställningen omfattar forskning inom ATMP inom något av följande områden: (1) utveckling av nya ATMP för behandling av sjukdomar, (2) studier om hur produktkvalitet, formulering och tillverkning, tillsammans med patientfaktorer, påverkar slutproduktens effekt och toxicitet, (3) studier av ATMP med fokus på hur effektivitet och säkerhet hos dessa produkter bidrar till förskrivning och påverkar utveckling av hälsoekonomiska modeller av värde vid introduktion av dessa nya läkemedel.

Arbetsuppgifter
Forskning, undervisning och administration. I arbetsuppgifterna ingår också att handleda doktorander i deras forskningsprojekt samt att delta i grundutbildningen vid institutionen. Det ingår även att följa utvecklingen inom ATMP och samhällsutvecklingen i övrigt, som har betydelse för arbetet vid universitetet. Administrativa arbetsuppgifter samt interna och externa förtroendeuppdrag kan förekomma. Anställningen är tänkt att leda till utveckling av en oberoende forskningsprofil inom ATMP. Den som anställs förväntas stärka universitetets bidrag till SciLifeLab (www.scilifelab.se).

Anställningsperiod
En anställning som biträdande universitetslektor är en sexårig meriteringsanställning. Om särskilda skäl föreligger kan dock anställningen förnyas. En biträdande universitetslektor kan ansöka om och prövas för befordran. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är enligt 4 kap. § 4a högskoleförordningen den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång. Enligt 5 § Anställningsordning för Uppsala universitet (AO) gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska. Vid befordran till en högre läraranställning ska den sökande uppvisa tillräckliga kunskaper i både svenska och engelska för att kunna bidra till universitetets inre arbete. Se § 6 AO.

Bedömningsgrunder
Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas främst vid vetenskaplig skicklighet, och därefter vid pedagogisk skicklighet. Vikt kommer även läggas på samverkansskicklighet i form av uppvisad skicklighet i att bygga nationella och internationella samarbeten.

Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid en konkurrenskraftig profil och den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av ämnesområdet ATMP.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten ska i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället tillmätas betydelse. Se 20 § AO. Se även 11 § Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB).

Pedagogisk skicklighet avser utbildningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik tillmätas betydelse. Även förmåga till pedagogisk samverkan och interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Se 22 § AO. Se även 12 § RB.

Den sökande bör ha genomgått, för verksamheten relevant, högskolepedagogisk utbildning, omfattande minst fem veckor eller ha motsvarande kunskaper. Om sådan meritering ej kunnat genomföras före anställningen ska den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren. Se AO § 39.

Bedömningsgrunder, övrig skicklighet
Administrativ skicklighet och ledningsskicklighet är av betydelse för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Förmågan att samverka med det omgivande samhället liksom att informera om forskning och utvecklingsarbete kommer att beaktas.

Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. (28 § AO) Se även 13 § RB.

Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. (30 § AO) Se även 13 § RB.

Vid bedömning av samverkansskicklighet ska erfarenhet av och skicklighet i populärvetenskapligt arbete, redaktörskap och annan verksamhet som rör kunskapsutbyte mellan universitet och omvärld, samt erfarenhet av innovation och entreprenörskap tillmätas betydelse. (14 § RB)

Vid en samlad bedömning av de sökandes meriter ska föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet. (94 § AO).

När universitetet ska anställa nya lärare ska de sökande väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt att bidra till en positiv utveckling av verksamheten. (4 § AO).

Jämställdhetsaspekten ska tillämpas vid anställning om det efter en kvalitativ bedömning visar sig att två sökande av olika kön har likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga meriter och om ettdera könet är underrepresenterat (utgör mindre än 40 % inom aktuell befattningskategori och på aktuell arbetsplats). (95 § AO)

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Övrigt
Anställningen är kopplad till SciLifeLab Fellows-programmet vid Uppsala universitet vilket innebär en basfinansiering om 14 miljoner kronor över 6 år.

Vid bedömningen av inskickade ansökningar kan internationella sakkunniga komma att anlitas. I denna händelse kan ansökningshandlingar skrivna på svenska behöva skickas till en av universitetet anlitad översättare.

Länkar till relevanta regelverk och anvisningar
Anställningsordning för Uppsala universitet

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Meritportföljer: Anvisningar för sammanställning av meriter och riktlinjer för meritvärdering vid rekrytering av lärare, Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Om anställningen: Tidsbegränsad anställning, max 6 år, anställningens omfattning: 100 %. Tillträde efter överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av dekanus för farmaceutiska fakulteten Mathias Hallberg, mathias.hallberg@uu.se, 018-471 4141 eller dekanus för medicinska fakulteten Karin Forsberg Nilsson, karin.nilsson@igp.uu.se, 018-471 4158

Välkommen med din ansökan senast den 5 februari 2024, UFV-PA 2023/4424.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/4424
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2023-12-01
Sista ansökningsdag 2024-02-05

Tillbaka till lediga jobb