Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitets karriärsystem, Tenure track, ger universitetslektorer rätt att prövas för befordran till professor. Universitetet erbjuder bland annat stöd för vetenskaplig och pedagogisk utveckling, ledarskapsutveckling samt patent- och innovationsstöd.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Beskrivning av anställningens ämnesområde
Anställningen placeras inom avdelningen för tillämpad kärnfysik vid institutionen för fysik och astronomi. Anställningen kommer att knytas till någon av avdelningens väletablerade grupper med forskningsaktiviteter inom experimentell fusionsplasmafysik med fokus på neutrondiagnostik, experimentell kärndata och kärndataevaluering, samt bränslediagnostik och tekniska aspekter av icke-spridning och kärnämneskontroll.

Mer information om de relevanta forskningsaktiviteterna finns på https://www.physics.uu.se/forskning/tillampad-karnfysik/forskargrupper/ under rubrikerna Kärndata, Kärnbränslediagnostik och kärnämneskontroll samt Fusionsdiagnostik.

Forskningsverksamheten bedrivs i en rad nationella och internationella nätverk och samarbeten. Den experimentella delen är kopplat till ledande internationella befintliga och planerade forskningsanläggningar. Som exempel kan ITER, GANIL-NFS, GSI-FRS, MYRRHA och CERN-n_TOF nämnas. Avdelningen har nationella och internationella samarbeten inom ramen för Euratom och EUROfusion och med, till exempel, IAEA, PSI, SSM, SKB samt svensk och finsk kärnkraftsindustri.

Avdelningen bedriver utbildning på samtliga nivåer. En central aktivitet är undervisning och utveckling av utbildningen inom högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik och uppdragsutbildning för svensk kärnkraftsindustri. I anställningen ingår det att undervisa inom ett eller flera av områdena reaktorfysik och framtida reaktorsystem, termohydraulik, strålningsfysik och strålskydd.

Vi söker en kandidat som passar väl in i den befintliga forsknings- och utbildningsverksamheten och kan bidra till att framgångsrikt bedriva och utveckla den inom ett eller flera av de nämnda forskningsområdena.

Arbetsuppgifter

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander och grundutbildningsstudenter. En särskilt viktig uppgift är att genomföra undervisning som bedrivs på svenska inom högskoleingenjörsprogrammet i kärnkraftteknik och inom uppdragsutbildningen riktad mot industrin. Forskning inom minst ett av följande områden: experimentell fusionsplasmafysik inklusive instrumentering, experimentell kärndata och kärndataevaluering, bränslediagnostik, och tekniska aspekter av icke-spridning och kärnämneskontroll.
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.
  • Anställningen kan komma att innefatta ledningsuppdrag inom avdelning, institution och/eller universitet.
  • I anställningen ingår även att utveckla en attraktiv forskningsmiljö och aktivt söka och ansöka om extern finansiering. I anställningen ingår också att initiera och delta i samverkan, information och kunskapsspridning till det omgivande samhället kring gruppens, avdelningens och institutionens verksamhet.

Behörighetskrav

  • Doktorsexamen inom fysik eller motsvarande vetenskaplig kompetens.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet eller annan yrkesskicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten, den vetenskapliga kompetensen och yrkesskickligheten är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande ska ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande tio veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska och engelska.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet vilka tillmäts lika stor vikt.

Vetenskaplig skicklighet avser forskningsmeritering. Förutom akademisk meritering kan även forskningsmeritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel teknikutveckling och innovationsförmåga, beaktas. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse.Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom ett eller flera av följande områden: experimentell fusionsplasmafysik med fokus på neutrondiagnostik, experimentell kärndata och kärndata evaluering, eller bränslediagnostik, icke-spridning och kärnämneskontroll. Gemensamma nämnare inkluderar instrumentutveckling, modellering och simulering, avancerade analysmetoder och maskininlärning. Inom fusionsplasmafysik med neutrondiagnostik är kompetens att utveckla instrumentering och dataanalysmetoder, och att utveckla, karaktärisera och modellera data från neutrondiagnostik för fusionsexperiment meriterande. Inom kärndataforskningen är kompetens inom experimentella studier av fissionsprocessen och neutron-inducerad lättjonproduktion, eller kompetens inom metodutveckling för kärndataevaluering och osäkerhetskvantifiering meriterande. Inom bränslediagnostik, icke-spridning och kärnämneskontroll är kompetens inom modellering, mätning, analys och evaluering kopplat till nukleära och radioaktiva material meriterande.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället att tillmätas betydelse.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisnings­meritering. Förutom akademisk meritering kan även utbildnings- och undervisnings­meritering från annan verksamhet, som inbegriper till exempel handledning, internutbildning eller mentorsprogram, beaktas. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av att undervisa i fysik och kärnkraftteknik på både grundläggande och avancerad nivå, liksom vid förmågan att ansvara för och genomföra undervisning av hela kurser. Stor vikt läggs vid erfarenhet av att undervisa mot industri och myndighet, och samhället i övrigt.

Vidare kommer förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att forskningsanknyta undervisningen sett utifrån forskning i det aktuella ämnet, ämnesdidaktik och högskolepedagogik att tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten.

Administrativ skicklighet: Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt.

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas stor vikt.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information
Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning

Instruktioner för ansökan om anställning

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan komma att tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: avdelningsföreståndare universitetslektor Henrik Sjöstrand, henrik.sjostrand@physics.uu.se och ämnesansvarig professor Stephan Pomp, stephan.pomp@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 22 januari 2024, UFV-PA 2023/3961.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3961
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-S-föreningen, saco-s@uu.se
Publicerat 2023-11-22
Sista ansökningsdag 2024-01-22

Tillbaka till lediga jobb