Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Antagning till forskarutbildning i ämnet Teknisk fysik med inriktning mot fasta tillståndets fysik vid avdelningen för fasta tillståndets fysik, institutionen för materialvetenskap, Uppsala universitet.

Bli en av oss!

Institutionen för materialvetenskap har som mål att vara en miljö för framgångsrik och värdefull forskning och utbildning med inriktning mot materialvetenskapliga lösningar för viktiga samhällsutmaningar. Vår institution utgör en spännande arbetsplats med forskning i ett brett teknikrelaterat område, från grundforskning till storskalig tillämpad forskning, och täta kontakter med studenter genom institutionens engagemang i civilingenjörs- kandidat- och masterutbildningar. Vår forskning och undervisning bedrivs inom sju avdelningar med olika forskningsfokus. Läs mer om oss här.

Avdelningen för fasta tillståndets fysik är en del av institutionen för materialvetenskap vid Ångströmlaboratoriet. Vi arbetar med både grundläggande och tillämpad forskning som är relaterad till energi och miljöfrågor såväl som till biovetenskapliga tillämpningar. Företrädesvis undersöker vi fysikaliska och kemiska egenskaper hos nanomaterial och nya material som kan användas som tunna filmer för smarta fönster, gassensorer, fotokatalytiska beläggningar, spinntronik och biomagnetiska tillämpningar eller för att skapa nya magnetiska material för grön energiteknologi.

Projektbeskrivning
Utforskningen av tvådimensionella (2D) halvledande material, såsom MoSe2 och WSe2, har fått stor uppmärksamhet under de senaste decennierna. Trots detta intresse är det fortfarande en utmaning att erhålla högkvalitativa 2D-halvledande material med stor yta. Dessutom är fysiken för defekter i dessa material inte väl förstådd, och effektiva passiveringsmetoder är ännu inte etablerade. Det övergripande målet med detta projekt är att utveckla nya exfolierings- och syntesmetoder för att erhålla högkvalitativa 2D-halvledande material för optoelektroniska applikationstillämpningar. Projektet innehåller även utveckling av metoder för att fördjupa den grundläggande fysikaliska förståelsen av defekter och för att klarlägga mekanismen för defektpassivering med hjälp av vibrations- och optiska spektroskopier.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket även innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max. 20% av arbetstiden.

När du antas till forskarstudier erbjuds du en anställning som doktorand. En anställning som doktorand vid Uppsala Universitet motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år.

Arbetsuppgifterna inom forskningsprojektet inkluderar utveckling av syntes- och exfolieringsmetoder av 2D-halvledande material, samt materialkarakterisering, såsom Ramanspektroskopi, fotoluminescens (PL), transmissions-elektronmikroskopi (TEM), tidsupplösta optiska spektroskopier och röntgenbaserade spektroskopier.

Även förmedling av uppnådd kunskap genom vetenskapliga artiklar i internationella vetenskapliga tidskrifter ingår i arbetsuppgifterna.

Behörighet
Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Kvalifikationskrav
Masterexamen i materialkemi, materialvetenskap, eller motsvarande examen inom angränsande ämnesområde.

Grundläggande kunskaper och färdigheter i materialkarakterisering samt genomgången kurs i kvantmekanik är krav.

Vi kräver goda muntliga och skriftliga färdigheter i engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av lågdimensionell materialexfoliering och syntes samt kunskaper och färdigheter inom Ramanspektroskopi är meriterande.

Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper såsom förmåga att självständigt planera och utföra arbete där du visar på god handlingskraft och initiativförmåga. Du har en god kommunikativ förmåga där du genom denna egenskap samarbetar väl med andra i team. Du har även en god förmåga att författa vetenskaplig och akademisk text.

Din ansökan ska innehålla
1) Ett kort brev där du beskriver dig själv, varför du vill doktorera och varför just du är lämplig för denna anställning.
2) CV (max 2 sidor).
3) En vidimerad kopia av din masterexamen och dina kursbetyg.
4) Kopior (eller utkast) av ditt examensarbete på avancerad nivå och andra dokument, som t ex publikationer, som du önskar åberopa.
5) Namn och kontaktuppgifter till minst två kontaktpersoner som har accepterat att vara referenser för dig.

Ansökan bör skrivas på engelska. Vi kommer löpande att läsa ansökningshandlingar och kalla till intervju.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Zhaojun Li, forskare, zhaojun.li@angstrom.uu.se, Tomas Edvinsson, professor, tomas.edvinsson@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 24 januari 2024, UFV-PA 2023/4907.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/4907
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-S-föreningen, saco@uu.se
Publicerat 2023-12-29
Sista ansökningsdag 2024-01-24

Tillbaka till lediga jobb