Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 290 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida. (https://kemi.uu.se/angstrom)

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Det här doktorandprojektet handlar om att få förståelse kring åldring av natrium-jon-batterier. Specifikt, att förstå rollen som flytande elektrolytkomponenter har på bildningen av det så kallade ”solid electrolyte interphase” (SEI) och relaterade åldringsmekanismer. Åldrandet i laddningsbara batterier är ett komplicerat fenomen där flera kemiska och elektrokemiska reaktioner kan leda till nedbrytningen av batteriet. Målet är att förbättra livslängden för natrium-jon-batterier med hjälp av optimerade och välfungerande flytande elektrolyter och åtgärda relaterade åldringsmekanismer. Under projektets gång kommer flera olika mätmetoder att användas, såsom avancerade elektrokemiska mätningar på specialdesignade battericeller, samt analysverktyg såsom röntgenfotoelektronspektroskopi och masspektroskopi.

Olika aspekter av elektrolyter kommer att studeras, inklusive kemiska egenskaper hos elektrolytlösningsmedel, salter och tillsatser, samt hur egenskaperna påverkas av temperatur och strömstyrka. Det övergripande målet med projektet är att öka kunskapen och förståelsen inom området och ta nästa steg i utvecklingen av flytande elektrolyter för natrium-jon-batterier.

Doktoranden kommer att vara involverad i samarbeten, planera och utföra experiment och därigenom få erfarenhet av batteriforskning, elektrokemi, elektrolytformulering och analytiska tekniker.

De huvudsakliga uppgifterna i doktorandstudierna är att bedriva forskning. Undervisning kan också ingå, dock högst 20 % av arbetstiden. Kandidaten kommer också att ta forskarutbildningskurser relaterade till forskningsämnena. Kandidaten förväntas utföra högkvalitativ forskning som en del av ett team, i syfte att sprida resultaten via referentgranskade tidskrifter med hög inverkan, samt vid nationella och internationella konferenser.

Kvalifikationskrav
Den sökande ska ha: 

  • avlagt examen på avancerad nivå i kemi, fysik eller materialvetenskap eller
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper
  • mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
  • kunskaper inom batterivetenskap eller elektrokemiska energilagringssystem
  • förmågan att uttrycka sig tydligt, dokumentera experimentellt arbete och att samarbeta med andra i en forskningsmiljö

Stor vikt kommer också att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 oktober 2023 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Reza Younesi, reza.younesi@kemi.uu.se 

Välkommen med din ansökan senast den 7 september 2023, UFV-PA 2023/3013.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/3013
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-08-18
Sista ansökningsdag 2023-09-07

Tillbaka till lediga jobb