Uppsala universitet, Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Institutionen för kirurgiska vetenskaper (IKV) på Uppsala universitet har cirka 160 anställda och runt 230 registrerade doktorander, av vilka flertalet är kliniskt verksamma läkare, sjuksköterskor och röntgensjuksköterskor. Omsättningen är på 152 miljoner. Vid institutionen bedrivs forskning och undervisning på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Undervisningen sker bl.a. inom läkar-, sjuksköterske-, röntgensjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen. Forskningen bedrivs i forskargrupper organiserade utifrån olika kirurgiska specialiteter och näraliggande ämnen såsom anestesi, intensivvård och radiologi. Forskning bedrivs även i samarbete mellan olika forskargrupper inom IKV och vid andra institutioner vid Uppsala universitet samt med andra universitet både i Sverige och internationellt. Många av institutionens anställda har anställningar som är förenade med befattningar vid Akademiska sjukhuset.

Radiografi är ett tvärvetenskapligt kunskapsområde som hämtar kunskaper främst från omvårdnad, bild- och funktionsmedicin, strålningsfysik samt medicin. Radiografi involverar samtliga fyra områden och relationen dem emellan. För kunskapsutvecklingen inom radiografi är interaktionen mellan huvudområdets teoretiska och verksamhetsförlagda delar central. Inom huvudområdet radiografi beaktas individ-, familje- och samhällsperspektivet. Grunden i röntgensjuksköterskans arbete är mötet med människor i alla åldrar och hälso- och sjukvårdstillstånd.

Institutionen söker nu en driven universitetsadjunkt i radiografi som vill vara med och utveckla röntgensjuksköterskeprogrammet! Här arbetar du i en dynamisk miljö där universitet möter sjukhus.

Arbetsuppgifter
Som universitetsadjunkt får du möjlighet att vara med och utveckla röntgensjuksköterskeprogrammet som drivs vid institutionen. I arbetsuppgifterna ingår undervisning och administration av grundutbildningen inom röntgensjuksköterskeprogrammet. Till undervisning räknas också kursansvar och kursadministration. Som universitetsadjunkt ingår även att följa utvecklingen inom det egna ämnet och samhällsutvecklingen i övrigt.

Kvalifikationer
För denna anställning krävs att du är legitimerad röntgensjuksköterska och att du har erfarenhet av kliniskt arbete som röntgensjuksköterska. Erfarenheten bör vara aktuell och inte ligga mer än 2 år tillbaka i tiden. Du ska ha erfarenhet av att arbeta med avancerade tekniker inom radiologi, gärna inom området datortomografi och nuklearmedicinska tekniker (44 § AO).

För att vara behörig för anställningen krävs också att du har en ämnesfördjupning samt att du visat pedagogisk skicklighet. Du som söker ska ha relevant högskolepedagogisk utbildning, omfattande tio veckor, eller förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två åren av anställningen (41-43 §§ AO). Du som söker ska också ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska (6§ AO).

Vi ställer också krav på att du har de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl (5§ AO). Sådana egenskaper omfattar bland annat att du är noggrann, ansvarstagande och har god förmåga till samarbete och samverkan, samtidigt som du kan arbeta självständigt, prioritera och hålla uppsatta tidsramar.

Din pedagogiska och administrativa skicklighet ska du visa genom att sammanställa dina meriter i meritportföljer, enligt instruktion från Vetenskapsområdet för medicin och farmaci (https://www.regler.uu.se/dokument/?contentId=721164 ).

Bedömningsgrunder
Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas vid ämneskunskap och pedagogisk skicklighet.

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet kommer vi  i första hand beakta pedagogisk erfarenhet och kvalitet, men även se till omfattning, såväl bredd som djup. Vidare har förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att knyta an forskning med undervisning betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Se även Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB § 11).

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av erfarenhet, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten. 

Bedömningsgrunder, övrig skicklighet
Vi kommer lägga stor vikt på den administrativa skickligheten, då den är betydelsefull för anställningen.

Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Se även RB § 12.

När universitetet anställer nya lärare kommer den sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av erfarenhet, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten. Se Anställningsordning för Uppsala universitet (AO) § 4.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Jämställdhetsaspekten ska tillämpas vid anställning om det efter en kvalitativ bedömning visar sig att två sökande av olika kön har likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga meriter och om ettdera könet är underrepresenterat (utgör mindre än 40 % inom aktuell befattningskategori och på aktuell arbetsplats).

Sökandes föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackliga uppdrag, militärtjänst eller liknande kommer att beaktas som meriterande arbetslivserfarenhet.

Länkar till relevanta regelverk och anvisningar
Anställningsordning för Uppsala universitet

Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran av lärare vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Meritportföljer: Anvisningar för sammanställning av meriter och riktlinjer för meritvärdering vid rekrytering av lärare, Vetenskapsområdet för medicin och farmaci

Om anställningen: Tillträde 230821 eller enligt överenskommelse. Tidsbegränsad anställning, 12 månader. Anställningens omfattning: 50 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Liisa Byberg, prefekt, liisa.byberg@uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 21 juli 2023, UFV-PA 2023/2721

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-08-21 eller enligt ök
Löneform Indiviudell
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2721
Publicerat 2023-06-26
Sista ansökningsdag 2023-07-21

Tillbaka till lediga jobb