Uppsala universitet, Institutionen för farmaci

Institutionen för farmaci vid Uppsala universitet är en interdisciplinär miljö som fyller en central roll inom läkemedelsområdet. Med forskning i frontlinjen, utbildning i toppklass och vidsträckt samverkan utgör vi en viktig motor i utvecklingen av det farmaceutiska fältet. I den här inspirerande miljön sker forskning av internationellt hög klass och stor vetenskaplig betydelse. Bland våra centrala kompetenser är modellering och simulering, in vitro ADME modeller, avancerade in vivo metoder och aspekter på allt från individens läkemedelsanvändning till samhällets läkemedelspolicies. Tillsammans bildar vi ett unikt kluster av akademiska kompentenser inom farmacin och spelar en central roll i att skapa framtidens farmaceutiska vetenskap i Sverige och globalt.

Ett urval av våra specifika fokusområden: Molekylär Galenisk Farmaci • Läkemedelsformulering • Farmaceutisk Nanoteknologi • Farmakokinetik • Farmakodynamik • Farmakometri • Klinisk farmaci • Farmakoekonomi • Farmakoepidemiologi • Farmakoterapi • Samhällsfarmaci.

För mer information se: Farmaci

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Projekt: Maskininlärning för optimering av magnetisk hypertermi

SciLifeLab (Scilifelab) är ett nationellt center för molekylära biovetenskaper med fokus på forskning inom hälsa och miljö. Centret kombinerar ledande teknisk expertis med avancerat kunnande inom translationell medicin och molekylära biovetenskaper. SciLifelab är en nationell resurs som drivs av Karolinska Institutet, KTH, Stockholms universitet och Uppsala universitet. Centret samarbetar med flera andra lärosäten.

Forskargruppen
Forskningsassistenten kommer att arbeta i forskargruppen för Molekylär galenisk farmaci. Gruppen har en interdisciplinär ansats och kombinerar beräkningskemi och bioinformatik med cell- och molekylärbiologi, biofarmaci, farmaci och fysikalkemi för att hitta nya vägar att förutsäga och definiera hastighetsbegränsande barriärer för absorption och organ distribution av olika läkemedel. Vi förväntar oss att vår forskning kommer att ge insikter om nya mekanismer för läkemedelsupptag, disposition och leverans, vilket kommer att stödja utvecklingen av nya terapeutiska strategier för effektiv oral läkemedelstillförsel. För mer information se Bergstrom. Anställningen är knuten till Alexandra Telekis forskargrupp (Teleki) som är associerad med SciLifeLab. Målet med gruppens forskning är att omvandla nanomedicinska innovationer till kliniskt relevant, patientvänlig diagnos och behandling.

Projektet/Arbetsuppgifter
Forskningsassistenten kommer att arbeta inom nanomedicin med målet att öka kunskapen om vilka fysikalkemiska egenskaper som påverkar värmeeffektiviteten (hypertermi) av superparamagnetiska nanopartiklar med hjälp av maskininlärningsmetoder. Magnetisk hypertermi kan användas som en alternativ behandlingsmetod av cancer. Syftet med projektet är att undersöka och förbättra maskininlärningsmodeller för att noggrant förutsäga den specifika absorptionsgraden (SAR) från en kolloidal suspension av superparamagnetiska järnoxidnanopartiklar i ett vattenbaserat medium. Forskningsassistenten kommer att bygga en databas baserat på publicerad litteratur och därefter använda olika maskininlärningsalgoritmer för att utforska sambandet mellan mål- och prediktorvariabler.

Fokusområden för forskarstudierna är: Magnetiska nanopartiklar • Maskininlärning • Farmaceutisk modellering.

Kvalifikationer
Ansökan från högt motiverade kandidater är välkomna. Mastersexamen i farmaceutisk modellering eller inom annat relevant område. God kommunikativ förmåga, framförallt på engelska, skriftligt och muntligt är nödvändigt. Tidigare erfarenhet med något eller några av fokusområdena är högst meriterande.

Ansökan
Bör vara skriven på engelska, mottages via Uppsala universitets rekryteringssystem och förväntas innehålla:

  • ett personligt brev som beskriver kandidatens bakgrund, forskningsintresse och planer för framtiden, färdigheter och motivation till att söka den utlysta befattningen,
  • CV,
  • Kopior av relevanta certifikat, examensbevis och betyg.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 6 månader. Omfattningen är 100%. Tillträde 1 juli 2023 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Universitetslektor Alexandra Teleki, 018-471 4745, alexandra.teleki@scilifelab.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 3 juli 2023, UFV-PA 2023/2540.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-07-03 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2540
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-19
Sista ansökningsdag 2023-07-03

Tillbaka till lediga jobb