Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Uppsala universitets karriärsystem, Tenure track, ger biträdande universitetslektorer rätt att prövas för befordran till universitetslektor. Universitetet erbjuder bland annat stöd för vetenskaplig och pedagogisk utveckling, ledarskapsutveckling samt patent- och innovationsstöd.

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom såväl forskning som utbildning på alla nivåer. Vi är idag Uppsala universitets tredje största institution och har i dag drygt 350 anställda varav 120 lärare och 120 doktorander. C:a 5000 grundutbildningsstudenter läser en eller flera kurser vid institutionen varje år.  Mer information om oss hittar du på institutionen för informationsteknologis webbplats.

Inom institutionen för informationsteknologi ligger denna anställning vid avdelningen för systemteknik. Vår forskning omfattar teori inom styrning och skattning i dynamiska system. De aktuella tillämpningarna är bl a processreglering för vattenrening, banoptimering inom robotik, säkerhet i reglersystem, biomedicin med fokus på terapioptimering och neurovetenskap.

Beskrivning av anställningens ämnesområde: Ämnesområdet är reglerteknik som definieras i bred bemärkelse och innefattar både teoretiska och tekniska aspekter av styrning, matematisk modellering och skattning i dynamiska system. Reglerteori är en del av tillämpad matematik som avser analys och syntes av regulatorer och skattningsalgoritmer för dynamiska system. Reglerteknologi tar fram matematiska metoder som förklarar varför och hur system i naturen, tekniken och samhället utvecklas i tid och rum samt hur man kan påverka dessa beteenden på ett systematiskt och förutsägbart sätt. Reglerteknik utgör en viktig del av basen för modern industri och underbygger flera nya snabbväxande teknologiska grenar, t ex syntetisk biologi, vertikalt jordbruk och smarta distribuerade energisystem. Förutom tekniska tillämpningar används reglertekniska metoder vid analys av sociala utmaningar som betingas av interaktioner mellan komplexa system. Reglerteknisk forskning utvecklar därmed matematiskt stringent teori och teknologi för att lösa industriella, miljömässiga och samhälleliga problem. Avgränsande forskningsområden till reglerteknik såsom tillämpad matematik, dynamiska system, optimeringslära, statistik och sannolikhetsteori är också relevanta och omfattas av ämnet.

Arbetsuppgifter: 

  • Undervisning, forskning och administration. Till undervisning räknas kursansvar och kursadministration samt handledning av doktorander. Vi söker specifikt efter kandidater som kan undervisa kurser på avancerad och grundläggande nivå inom reglerteknik, processreglering, modellpredikterande reglering samt utveckla nya kurser med reglertekniskt innehåll och koppling till olika tillämpningsområden. Handledning av studenter på masternivå ingår. 
  • Följa utvecklingen inom det egna ämnesområdet och samhällsutvecklingen i övrigt som har betydelse för arbetet vid universitetet.

  • Söka nationella och internationella forskningsanslag inom det egna ämnesområdet och i tvärvetenskapliga samarbeten.
  • Målsättningen att skapa och leda en forskargrupp inom teoretiska och/eller tillämpade aspekter av reglerteknik är uppmuntrad. I tjänsten ingår finansiering för en doktorand samt initial finansiering för konferensresor och nätverkande.

Anställningsperiod:

Anställningen som biträdande universitetslektor kan innehas i längst sex år. Anställning som biträdande universitetslektor syftar till meritering för läraranställning för vilken det ställs högre krav på behörighet. En biträdande universitetslektor kan ansöka om befordran till universitetslektor. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav:

  • Doktorsexamen inom reglerteknik, matematik, datavetenskap, teknik eller liknande. Sökande som erhållit doktorsgrad inom andra forskningsområden där avhandlingsarbetet fokuserats på reglerteknik och dess tillämpningar är behöriga. Främst kommer sökande i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.
  • Vetenskaplig och pedagogisk skicklighet. Det krävs att den pedagogiska skickligheten och vetenskapliga kompetensen är relevant för anställningens ämnesområde och de arbetsuppgifter som ska ingå i anställningen.
  • Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om det föreligger särskilda skäl kan den högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.
  • Dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller engelska om inte särskilda skäl föreligger.
  • Personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Bedömningsgrunder för sökande som uppfyller ovanstående behörighetskrav

Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid såväl vetenskaplig som pedagogisk skicklighet varvid särskild vikt kommer att fästas vid den vetenskapliga skickligheten.

Vetenskaplig skicklighet avser dels forskningsmeritering, dels den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer i första hand vetenskaplig kvalitet att beaktas. Även forskningens omfattning, främst djup och bredd, kommer att tillmätas betydelse. En kvalitativ bedömning kommer att göras. Vid bedömning av den vetenskapliga skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid forskningsmeriter inom anställningens ämnesområde. Relevanta forskningsområden inkluderar, utan att begränsas till, reglerteori, systemidentifiering, datadrivna reglermetoder, feldetektering och isolering, nätverksbaserade dynamiska system, avancerade befintliga och uppkommande reglertekniska tillämpningar. Forskningssamarbeten över ämnesgränser är meriterande.   Dessutom kommer vikt läggas vid förmågan att initiera, planera och utveckla forskning såväl som att i konkurrens erhålla forskningsanslag.

Pedagogisk skicklighet avser utbildnings- och undervisningsmeritering. Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vid bedömning av den pedagogiska skickligheten kommer särskild vikt att läggas vid erfarenhet av undervisning inom anställningens ämnesområde. Kunskap inom och erfarenhet av tvärvetenskapliga utbildningar är meriterande.

Samverkansskicklighet: Samverkansskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas vikt. Samverkansskicklighet visas genom förmåga och skicklighet att planera, organisera och genomföra samverkan med det omgivande samhället. Populärvetenskapliga arbeten, offentlig debatt och föredrag är exempel på former för samverkan med det omgivande samhället. Andra exempel på samverkan är patentansökningar, kommersialisering och industrisamverkan. Även förmåga att omsätta kunskapsutbyte med det omgivande samhället i aktiviteter av betydelse för utbildningens utveckling och kvalitet ingår i samverkansskickligheten.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas.

Universitetet kommer i denna rekrytering främst att beakta den som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ytterligare information

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Uppsala universitetets anställningsordning

Teknisk-naturvetenskapliga fakultetens riktlinjer för anställning och vid befordran från biträdande universitetslektor till universitetslektor

Instruktioner för ansökan om anställning

 

Upplysningar om anställningen lämnas av professor Alexander Medvedev, e-post: alexander.medvedev@it.uu.se.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i sex år. Omfattningen är heltid. Så snart som möjligt efter överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Välkommen med din ansökan senast den 15 september 2023, UFV-PA 2023/2498.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2498
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-27
Sista ansökningsdag 2023-09-15

Tillbaka till lediga jobb