Uppsala universitet, Statistiska institutionen

Amanuens/forskningsamanuens inom det svenska riksdagstrycket

Statistiska institutionen har ca 35 anställda. Vi forskar inom flera områden exempelvis ekonometri/tidsserieanalys, hög-dimensionell multivariat dataanalys, kausal inferens samt strukturella ekvationsmodeller.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna innebär arbete med av stora mängder digitaliserat riksdagstryck (främst kammarens protokoll, motioner, propositioner och utskottsbetänkanden) inom ramen för projektet ”Sveriges Riksdag 1867–2022: Ett ekosystem av länkad öppen data” (SWERIK) som finansieras av Riksbankens Jubileumsfond (2023–2026). Projektet är ett samarbete mellan Malmö universitet, Uppsala universitet, Riksdagsbiblioteket och Umeå universitet. Projektets syfte är att ska skapa en databas av alla riksdagsledamöter sedan 1867 och länka samman ledamöter med vilka debatter de deltog i, motioner de skrev, utskottsbetänkanden de var en del av och – om de ingick i regeringen – vilka propositioner de var ansvariga för. Som data scientist kommer dina arbetsuppgifter att kretsa kring att arbeta med att ta fram ett nytt forskningsmaterial.

Arbetsuppgifterna omfattar primärt att hantera/kurera stora digitaliserade textmaterial genom att programmera i Python eller R. Kureringen innebär också att material kan behöva kureras manuellt, identifierade fel korrigeras samt genomförande av statistisk kvalitetskontroll av stora textmaterial. Viss kurering kan också behöva göras med hjälp maskininlärning.

Regelbundna projektmöten kommer att hållas på plats i Riksdagsbiblioteket/Oxenstiernska palatset, och därtill kommer det arrangeras diverse aktiviteter som studiebesök i Riksdagen och andra för projektet relevanta institutioner. Du kommer ingå i en tvärdisciplinär projektgrupp med representanter från humaniora/historisk forskning, statistik och bibliotekssektorn.

För övergripande information om projektet kontakta projektledare Fredrik Mohammadi Norén. En pilotkorpus för kammarens protokoll (som innehåller riksdagsdebatterna) 1920–2020 med annoterade talare, tal och icke-tal finns tillgänglig här: https://github.com/welfare-state-analytics/riksdagen-corpus. SWERIK kommer att bygga vidare på detta arbete.

Kvalifikationskrav
För att anställas som forskningsammanuens är det ett meriterande att du har en bakgrund inom statistik, datavetenskap, datalingvistik eller motsvarande. Goda erfarenhet av programmering i R, Python eller dylikt är nödvändigt.

För att kunna anställas som ammanuens behöver du studera minst halvtid.

Goda språkkunskaper i svenska och engelska i tal och skrift. Arbetet kommer bedrivas både vid Uppsala Universitet och vid Riksdagsbiblioteket i Stockholm.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Intresse av interdisciplinär forskning mellan matematiska/statistisk/teknisk/datavetenskaplig forskning och humaniora/samhällsvetenskap.
  • Intresse av svensk politik.
  • Intresse av forskning på stora, svenska textmaterial.
  • Erfarenhet av projekt för att hantera större datamängder/kurering av data.
  • Erfarenhet av programmering/mjukvaruutveckling
  • Erfarenhet av hantering stora mängder textuell data
  • Erfarenhet av statistik och/eller maskininlärning, särskilt avseende textuell data.
  • Kunskap om det svenska riksdagstrycket

Arbetet ställer stora krav på samarbetsförmåga samt att självständigt kunna driva och slutföra sina arbetsuppgifter inom givna tidsramar, även under tillfälliga arbetstoppar.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet, såsom förmågan att kunna ta egna initiativ och lösa problem på ett för verksamheten konstruktivt sätt.

Ansökningsförfarande
Ansökan bör innehålla en kort beskrivning av dig själv samt motivering till varför du söker tjänsten. Uppge även om du har erfarenhet av liknande arbetsuppgifter och ange gärna om du har en länk till något öppet mjukvaruprojekt du bidragit till. Ansökan ska dessutom innehålla CV.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad enligt HF 5 kap § 12, på ett år i taget med möjlighet till förlängning. Omfattningen är 50 %. Tillträde tidigast 2023-05-01 eller enligt överenskommelse.  Placeringsort: Stockholm.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Måns Magnusson, mans.magnusson@statistik.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 maj 2023, UFV-PA 2023/1380.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Deltid
Tillträde 2023-05-02 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 50%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1380
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-04-11
Sista ansökningsdag 2023-05-02

Tillbaka till lediga jobb